Thuis in uw branche

Update Belangenbehartiging

  • Publicatiedatum: 23-4-2024

Periodiek informeren wij u over de ontwikkelingen en voortgang die SRA boekt op het gebied van belangenbehartiging en aanverwante thema’s. Weet dat sommige activiteiten in dit kader in de luwte dient te gebeuren, maar de volgende onderwerpen willen we graag met u delen.

Accountancy

Tweede Kamer stelt veel vragen bij Wijzigingswet accountancysector

De vaste commissie voor Financiën in de Tweede Kamer ging in het eerste kwartaal van 2024 voortvarend van start met de parlementaire behandeling van het wetsvoorstel Wijzigingswet accountancysector.

De commissie liet een wetenschapstoets op het voorstel uitvoeren en liet zich daarover op 14 maart jl. in een technische briefing informeren door wetenschappers Gold en Veltrop. Daarnaast organiseerde de commissie op 20 maart jl. een rondetafelgesprek waarbij SRA-voorzitter Diana Clement de positie van de reguliere vergunninghouders nogmaals bij de Tweede Kamerleden onder de aandacht bracht. Dat deed zij op basis van een uitvoerige, onderbouwde analyse van het wetsvoorstel.

Kant-en-klare SRA-input

Het parlementaire traject bestaat vervolgens uit een schriftelijke voorbereiding door de Kamer. In de zogenaamde ‘inbreng verslag’ maken Kamerleden korte opmerkingen over het wetsvoorstel en kunnen daarbij de minister van Financiën vragen stellen. SRA heeft relevante commissieleden kant-en-klare vragen aangeleverd, die in de inbreng aan de minister van Financiën zijn meegenomen.

Kwalijke maatregel

De input van SRA ziet naast algemene opmerkingen over het wetsvoorstel en over regeldruk, met name op de maatregelen ‘Medeverantwoordelijkheid van de accountantsorganisatie’, ‘Verplichte rapportage en openbaarmaking van AQI’s’, en ‘Versterking van de governance van de grootste reguliere vergunninghouders’. Met name de eerstgenoemde maatregel is volgens voorzitter Diana Clement een zeer kwalijke maatregel: “Vanuit internationaal en juridisch perspectief begeven we ons als Nederland op een totaal verkeerd vlak.”

Volgende stappen

De minister en ambtenaren zijn nu aan de slag met het opstellen van een antwoord op de ‘inbreng  verslag’: de nota naar aanleiding van het verslag en eventueel een nota van wijziging van het wetsvoorstel. Een ingrijpende nota van wijziging moet eerst door de Ministerraad worden goedgekeurd, voordat ze aan de Tweede Kamer wordt toegezonden. Later dit jaar zal op basis van alle schriftelijke correspondentie een debat over het wetsvoorstel met de minister van Financiën in de Tweede Kamer worden gevoerd. De komende periode blijft SRA in gesprek met alle relevante partijen.

Wettelijke grondslag

Het wetsvoorstel Wijzigingswet accountancysector heeft inmiddels een lange weg afgelegd. Op basis van de aanbevelingen van de Commissie toekomst accountancysector werden maatregelen geformuleerd om de kwaliteit van wettelijke controles te verbeteren. Sommige van deze maatregelen vereisen wettelijke grondslag. 

Kwaliteitsverhoging?

Na consultatie van het wetsvoorstel Toekomst accountancysector en adviezen van diverse partijen als de Raad van State, Autoriteit Persoonsgegevens en het Adviescollege toetsing Regeldruk in 2021 en 2022, werd het wetsvoorstel in 2023 mede vanwege onze lobbyactiviteiten aangepast. In december 2023 stuurde de minister van Financiën het wetsvoorstel voor parlementaire behandeling naar de Tweede Kamer. De Kamerleden buigen zich nu over de vraag of het wetsvoorstel daadwerkelijk gaat zorgen voor een duurzame kwaliteitsverhoging in het wettelijke controledomein.

Eerdere publicaties en documenten:

Fiscaal

Podcast SRA, stand van zaken box 3: bestuurslid Edwin de Witte praat u bij

SRA behartigt al sinds het spraakmakende kerstarrest over box 3 van december 2021 de belangen van de SRA-kantoren en hun klanten als het gaat om dit dossier. Bestuurslid Edwin de Witte praat u daarom bij in een eerste podcast van SRA over de stand van zaken.

  • Wat zijn bijvoorbeeld de afspraken die SRA – in samenwerking met de andere koepels RB, NOB, NOAB, NBA en de Consumentenbond en de Bond voor Belastingbetalers – met het Ministerie van Financiën heeft gemaakt?
  • Hoe staat het met de massaalbezwaarplusprocedure?
  • Waar moet een SRA-kantoor voor de klant – ter behoud van rechten – op letten?
  • Wat zijn de gevolgen van de belangrijke uitspraak van de Hoge Raad over het rechtsherstel box 3, die nu pas naar verwachting in augustus komt?
  • Hoe staat het met het conceptwetsvoorstel voor het nieuwe box 3-stelsel?

Laat u in de podcast van SRA bijpraten, neem een kijkje in ons dossier en mocht u vragen hebben over box 3, dan kunt u mailen naar vaktechniek@sra.nl.

Het nieuwe box 3-stelsel

Donderdag 18 april is in de vaste commissie voor Financiën een debat geweest met staatssecretaris Van Rij over het nieuwe box 3-stelsel. In de aanloop naar het debat hebben we de visie van SRA over het nieuwe box 3-stelsel wederom onder de aandacht gebracht van de vaste commissie. Ons standpunt is in gewijzigde vorm naar de vaste Kamercommissie gegaan, omdat na de internetconsultatie van 2023 Van Rij bepaalde wijzigingen in het conceptwetsvoorstel heeft aangebracht. 

Welk stelsel wil het demissionaire kabinet? Het kabinet wil een nieuw box 3-stelsel dat als hoofdregel een vermogensaanwasbelasting kent en op uitzonderingen een vermogenswinstbelasting. Wij bepleiten juist om meerdere redenen voor een vermogenswinstbelasting. Lees de internetconsultatie uit 2023 voor meer informatie.

Overleggen met de Belastingdienst

In maart was er bestuurlijk overleg met de Belastingdienst. Tijdens dat overleg bespreken we allerlei onderwerpen, zoals hoe kunnen we de kwaliteit van SRA-kantoren verder benutten in de keten? Ook leggen we de Belastingdienst signalen voor vanuit de praktijk van onze kantoren. Voorbeeld: we willen graag meer transparantie rond het proces van het vooroverleg van horizontaal toezicht en de kennisgroepstandpunten.