SRA BIZ logo
...voor het ondernemende accountantskantoor.
 

Horeca: nieuwe brancherapportage

De nieuwe brancherapportage voor de horeca staat gereed in de benchmark. De horeca blijft het goed doen; de branche zet al een aantal jaar onafgebroken meer om. De groei valt samen met het verdere herstel van de economie en de verbeterende koopkracht.

Consumenten gaan er vaker op uit en geven meer geld uit in de horeca. Wel nemen de verschillen tussen de grote steden (vooral Amsterdam), aantrekkelijke winkelsteden en toeristische trekpleisters en de overige horecagebieden steeds verder toe.

Een tweede kanttekening bij het herstel van de branche is de sterke concurrentie, niet alleen als gevolg van een steeds groter aantal aanbieders binnen de horecabranche zelf, maar ook door toetreding van ondernemers uit andere sectoren (bijvoorbeeld AirBnB, thuisbezorgen). Een onderscheidend concept blijft al met al van doorslaggevend belang voor succes, zeker voor de bedrijven die niet op een A-locatie zijn gevestigd. Daarnaast biedt samenwerking, binnen en buiten de branche, voldoende mogelijkheden.

Kansen en bedreigingen volgens experts

Wil de horeca op de lange termijn gezond zijn, dan zal de branche slim moeten inspelen op kansen en verstandig moeten omgaan met bedreigingen. Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste:

Kansen:

  • Samenwerking: tussen horeca, recreatie en detailhandel. Logistieke samenwerking en inkoopcombinaties.
  • Onderscheid & specialisatie: een eigen verhaal en onderscheidende concepten hebben de toekomst. Authenticiteit blijft belangrijk. Ook zijn er mogelijkheden voor specialisaties.
  • Nieuwe technologie: efficiëntere processen. Reviewsites. Social media en online platforms. Moderne voorzieningen zoals een digitale menukaart.

Bedreigingen:

  • Tekort aan (vakkundig) personeel
  • Wet- en regelgeving
  • Opkomst nieuwe horeca-aanbieders

Recent verschenen is eveneens de brancherapportage voor de Bouw. Binnenkort worden de volgende brancherapportages verwacht: Transport & logistiek, Detailhandel, Medische zorg, Juridische dienstverlening, Automotive.