SRA BIZ logo
...voor het ondernemende accountantskantoor.
 

Top 3 risico's Horeca

De risico's voor de branche Horeca, zoals besproken op de SRA-BiZ-dag door branche-expert Arnoud Griffioen, Turnaround Powerhouse en docent Hotelschool Den Haag.
  • Gebrek aan innovatie

Onvoldoende inspelen op veranderende vraag. Onderschatten van disruptieve trends (airbnb). Te weinig oog voor technologie en trends (menu-engineering in restaurants). Teveel vasthouden aan traditie en vaste aannames (consument wil nu local/ fresh/ duurzaam etc.). Commodity is geen USP. Maak bijvoorbeeld van een hotel(kamer) ook een geschikte werkruimte.

  • Grafiek HorecaKorte termijn denken

Neiging om met korte termijnoplossingen te komen of kop in het zand te steken (hoop tegen beter weten in dat de markt wel weer aantrekt) met faillissement als grootste risico. Weinig samenwerking tussen bestaande spelers.

  • Prijsdruk

Grote macht inkopers van inkopers/ inkoop door hoofdkantoren en concurrentie uit onverwachte hoek (‘game changers’), eat feastly.