Thuis in uw branche

(On)veilig gedrag geeft vaak de doorslag

  • Publicatiedatum: 8-5-2019

Steeds meer organisaties slaan de weg van digitalisering in. Dat biedt grote kansen maar brengt ook nieuwe risico’s met zich mee. SRA wil een inhoudelijke bijdrage leveren aan het versterken van uw kantoor en de relatie met uw klanten die deze transitie doormaken.

PrivacyDaarom hebben we de samenwerking gezocht met Northwave, een zeer gerenommeerde partij op het gebied van integrale informatiebeveiliging.

In dit tweede artikel kijken we naar de factor ‘mens’ bij het veilig werken met informatie. Dat doen we met Inge van der Beijl, gedragswetenschapper en Director Behaviour en Training van Northwave.

Datalek, digitale fraude en afpersing

“Bij Northwave staan we dagelijks organisaties bij die slachtoffer zijn geworden van hackers. Vaak gaat dat om een datalek in de zin van de AVG dat moet worden gemeld, maar we zien ook veel digitale fraude en afpersing. We weten zodoende dat criminelen gebruik maken van menselijke patronen, gewoontes en de zucht naar gemak. Om dat te voorkomen, is het belangrijk dat medewerkers in staat zijn hun werk veiliger te doen. Dat gaat veel verder dan inzetten op ‘security awareness’, oftewel meer bewustzijn. Wat nodig is, is een cultuur waarin veilig werken zit ingebakken. Daardoor is de werknemer waakzaam en veerkrachtig en juist in staat om de werkwijze van de hackers te doorbreken en tegen te werken.”

Meer dan bewustzijn

Van der Beijl, die meer dan tien jaar voor TNO heeft gewerkt en daar in de laatste jaren de afdeling Human Behaviour & Organisational Innovations leidde, ziet dat veel organisaties wel met dit onderwerp bezig zijn, maar nog te vaak hun heil alleen zoeken in het verhogen van bewustzijn en kennisgerichte maatregelen, zoals standaard E-Learning.

Lees verder in de SRAadviseur

SRAadviseur april 2019

Benieuwd naar andere artikelen uit de SRAadviseur?

Lees hier de gehele SRAadviseur