Thuis in uw branche

IT-auditkring 2019

Platform voor kennisoverdracht en kennisuitwisseling

Ook in 2019 organiseert SRA een IT-auditkring, bedoeld voor IT-auditors en accountants met een professionele belangstelling voor IT.

Overzicht

Prijs SRA-leden: € 775,00
Prijs niet-leden: € 925,00
Groepsgrootte: 55
PE-uren/punten:
AA/RA/RC 14
Bestemd voor: Accountant vennoot/medewerker, Gevorderd assistent-accountant, IT-auditor

Uw voorzitter

Erik-Jan Kreuze

Drs. Erik-Jan Kreuze RE RA

Drs. Erik-Jan Kreuze RE RA is vennoot bij Afier accountants + adviseurs 

Alle docenten

Inhoud

Ook in 2019 organiseert SRA een IT-auditkring, bedoeld voor IT-auditors en accountants met een professionele belangstelling voor IT. Deelname aan de volledige kringcyclus levert u in totaal 14 PE-uren punten (RA/AA/RC/RE).

CRS-codes:

7 mei: 103570, 25 juni: 103572, 24 september:103575, 5 november: 103588 en 10 december: 103596.

Locatie & Datum

NIEUWEGEIN

Tijd & bijzonderheden: De IT-auditkring start om 16:00 uur, eindtijd: 19:00 uur. De IT-auditkring van 7 mei vindt plaats op een externe locatie van 16:00 - 19:00 uur. De bijeenkomst van 10 december vindt plaats op een externe locatie en duurt van 15:00 – 17:00 uur, met aansluitend een netwerkborrel. Beschikbaar
Wanneer: 7-5-2019, 25-6-2019, 24-9-2019, 5-11-2019, 10-12-2019
Locatie: SRA in Nieuwegein / routebeschrijving
Cursuscode: AIKR30834

Programma

IT Auditkring 2019 – Jaarprogramma 

Dinsdag 7 mei 2019

Thema: Cybersecurity in de auditpraktijk

In september 2018 heeft de NBA een zogenoemde Health Check Cybersecurity gepubliceerd, welke is ontwikkeld op verzoek van de Cybersecurity Raad. Vraag is hoe je deze redelijk globale, conceptueel ingestoken vragenlijst kunt gebruiken in de controlepraktijk van het eigen kantoor, dan wel in de advisering aan klanten. SRA presenteert de resultaten van een onderzoek onder SRA-kantoren naar de bekendheid met en het praktisch gebruik van de Health Check.

Cybersecurityexpert Northwave schetst vervolgens nog eens de risico’s die we tegenwoordig lopen in de cloud en helpt naar aanleiding van vragen en opmerkingen van kantoren over de toepasbaarheid van de Health Check de vertaalslag te maken van theorie (wat weet je ervan?) naar praktijk (welke rol speelt cybersecurity in de auditpraktijk?). 

Sprekers:

  • Northwave
  • Menno Kooreman (SRA)

 

Dinsdag 25 juni 2019

Thema: Betalingsverkeer en accountantscontrole

In deze bijeenkomst staat de relatie tussen het betalingsverkeer en de accountantscontrole centraal. Allereerst staan we stil bij het thema data-analyse in de accountantspraktijk en welke rol bankbestanden hierbij kunnen spelen. Harold Kinds verricht een conceptuele verkenning van de mogelijkheden en beperkingen van het toepassen van algoritmen.

Vervolgens staan we stil bij een actuele ontwikkeling: PSD2 en Instant Payments gaan ingrijpende veranderingen in het betalingsverkeer mogelijk maken. Naar verwachting is dat PSD2 begin 2019 is verankerd in NL-wetgeving en dat het dan nog een half jaar duurt voordat de eerste vergunninghouders met nieuwe diensten en toepassingen op de markt komen. Goed moment om het onderwerp in de IT-auditkring te bespreken door Hessel Kuik, die al langere tijd de toepassingsmogelijkheden van PSD2 onderzoekt en praktisch toepasbaar maakt. 

Sprekers:

  • Harold Kinds (SRA)
  • Hessel Kuik (CEO van BizCuit en Minox)

Dinsdag 24 september 2019

Thema: De Belastingdienst en data-analyse

Bij de Belastingdienst wordt uiteraard al sinds jaar en dag intensief gebruik gemaakt van data-analyse in het kader van haar controlerende werkzaamheden. En omdat de wereld steeds verder digitaliseert is men ook voortdurend op zoek naar nog efficiëntere en effectievere werkwijzen. De Belastingdienst wil in de IT-auditkring graag komen vertellen over en laten zien met welke zaken men bezig is. Daarbij gaat men ook in op de (uit Duitsland afkomstige) methodiek die men hiervoor gebruikt. Deze risicogerichte benadering zet sterk in op visualisatie van de uitkomsten en maakt gebruik van herkenbare tooling (Excel, Auditfile). Binnen de Douane wordt bovendien ook steeds meer aandacht besteed aan process mining en ook daarvan worden enkele aansprekende casussen behandeld. Ten slotte laat SRA-kantoor du ROI een door henzelf ontwikkelde tool zien die zij gebruiken in het kader van tax assurance.

 Sprekers:

  • Patrick Frijns (Belastingdienst)
  • Wil Peters (du ROI)

Dinsdag 5 november 2019

Thema: Volwassenheidsmodel Informatiebeveiliging 2.0

Begin februari 2019 hebben NOREA en de Ledengroep Interne en Overheidsaccountants van het NBA versie 2.0 van een door hen ontwikkeld volwassenheidsmodel voor informatiebeveiliging gepresenteerd. Het volwassenheidsmodel informatiebeveiliging biedt een handreiking om te beoordelen hoe het staat met de informatiebeveiliging binnen een organisatie.

Daarmee geeft het model de Internal Audit afdeling, de RvB en/of directie en toezichthouders goed inzicht in het actuele volwassenheidsniveau en een handreiking met stappen welke een organisatie nog moet nemen om tot het gewenste volwassenheidsniveau te komen. 

Tijdens de bijeenkomst van de IT-auditkring willen we de inhoud van dit volwassenheidsmodel met de kringleden delen en in gesprek gaan over de vraag in hoeverre dit model –al dan niet aangepast- bruikbaar is voor de MKB-praktijk. 

Sprekers:

  • Jeroen Biekart RE RA (Voorzitter NOREA)
  • Jurgen Pertijs RE (Voorzitter werkgroep Volwassenheidsmodel Informatiebeveiliging) 

Dinsdag 10 december 2019

IT-inspiratiesessie - "Digitaal innoveren, hoe doe je dat eigenlijk?"

Zoals elk jaar sluiten we het kringjaar af met een gezamenlijke bijeenkomst van alle IT-kringen (naast de IT-auditkring zijn dat: de IT-managementkring, de IT-kring voor kleine kantoren en de IT-security & privacykring).

Keynote sprekerMichiel Steltman van Digitale Infrastructuur Nederland.

Cloud, AI, de blockchain, het IOT, 5G: nieuwe digitale technologieën verschijnen en verdwijnen in hoog tempo van de top-3 lijst. En beloven gouden bergen voor bedrijven die er mee aan de gang gaan. Maar hoe ga je als bedrijf met al die veranderingen en technologie om? Hoe onderscheid je voorbijgaande hypes van echte bedreigingen of kansen? En wat moet je als bedrijf doen om op tijd digitaal te innoveren, om niet de boot te missen als een ingrijpende verandering zich toch aandient in jouw markt? In de SRA Inspiratiebijeenkomst 2019 wijst Michiel Steltman de weg in het complexe speelveld van digitale innovatie.

Michiel Steltman is Directeur van de stichting DINL, de koepelorganisatie van de Nederlandse Digitale infrastructuur sector die wordt aangeduid als digitale, derde mainport.  Als spreekbuis van de sector brengt hij relevante thema's onder de aandacht van overheid, politiek en publiek.  Steltman is een “digital native” met meer dan 30 jaar internationale ervaring in de IT en online industrie, van technische naar executive posities. Naast zijn werk voor DINL is hij lid van het forum standaardisatie, IT en innovatie adviseur en veelgevraagd spreker.

Locatie en tijden: De bijeenkomsten van de IT-auditkring vinden plaats van 16:00 – 19:00 uur en vinden plaats bij SRA te Nieuwegein. Voor een broodje e.d. wordt gezorgd. N.B. De bijeenkomst van 10 december vindt plaats op een externe locatie en duurt van 15:00 – 17:00 uur, met aansluitend een netwerkborrel.

Permanente educatie Aan deelname aan de IT-auditkring zijn 3 PE-punten (RA/AA) per volledig gevolgde bijeenkomst verbonden, met uitzondering van de sessie van 10 december, waarvoor 2 PE-punten (RA/AA) worden toegekend.

Docent(en)

Marc de Jong Luneau

Marc de Jong Luneau

Marc de Jong Luneau is commercieel directeur bij Northwave

Harold Kinds

Harold Kinds RA

Harold Kinds RA is hoofd productontwikkeling bij Bureau Vaktechniek van SRA

Hessel Kuik

Hessel Kuik

CEO

Hessel Kuik is CEO van Bizcuit

Patrick Frijns

Patrick Frijns

IT-Auditor / Data Analytics Expert

Patrick Frijns is IT-Auditor/Data Analytics Expert bij de Belastingdienst

Wil Peters

Wil Peters RE RA

IT-auditor

Wil Peters is IT-auditor bij du ROI Accountants & Belastingadviseurs LLP

Jeroen Biekart

Jeroen Biekart

Voorzitter NOREA

Jeroen Biekart is voorzitter van NOREA

Jurgen Pertijs

Jurgen Pertijs

Manager Internal Audit

Jurgen Pertijs is Manager Internal Audit CZ Internal Audit

 

Michiel Steltman

Michiel Steltman

Michiel Steltman is directeur bij Digitale Infrastructuur Nederland

SRA.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Cookies accepteren