Sla menu over
Thuis in uw branche

Frank de Graaf: "De maatschappelijke rol van de accountant staat voor mij centraal in de Wwft"

Interview met Frank de Graaf, Wwft-auditor bij SRA

Hoe zorgt u voor de juiste naleving van de Wwft bij u op kantoor? Om SRA-kantoren hiermee goed op weg te helpen voeren wij Wwft-audits uit, gericht op de naleving van de Wwft-wetgeving. Auditor Frank de Graaf komt ons Wwft-auditteam versterken. Graag stellen wij Frank aan u voor.

Frank de Graaf
Frank de Graaf

"Bijna zes jaar geleden ben ik bij Kriton aan de slag gegaan als trainer/adviseur. Ik houd mij met name bezig met opleidingen en ontwikkeling, denk hierbij aan het ontwikkelen van vaktechnische trainingen en e-learnings, waaronder ook over de Wwft. Daarnaast voer ik verschillende auditsupportwerkzaamheden uit, zoals okb’s, reviews en nu ook de Wwft-audit.

Voordat ik bij Kriton begon, heb ik gewerkt in de controlepraktijk van KPMG. Hier ben ik al in aanraking gekomen met de Wwft-wetgeving, maar dan meer vanuit de operationele kant. De Wwft-audit is weer net een ander perspectief op de regelgeving, maar dit sluit natuurlijk mooi bij elkaar aan."

Wat is jouw reden om als auditor aan de slag te gaan voor SRA?

"Zoals ik ernaar kijk, loont misdaad alleen als je het geld ook kan witwassen. Door dit moeilijker te maken, kunnen we criminaliteit tegengaan. Hier zit een mooie maatschappelijke rol voor accountantskantoren die onder de Wwft als instellingen worden gezien. Dit houdt in dat zij de Wwft moeten naleven. Kantoren met meer dan 50 medewerkers op jaarbasis zijn verplicht een onafhankelijke Wwft-audit uit te (laten) voeren. Voor kantoren met minder dan 50 medewerkers, maar met meer dan 75% van de cliënten met een hoog risicoprofiel, geldt dit ook. 

In de Wwft zien we een mooi samenspel tussen diverse instellingen die op verschillende momenten naar een transactie kijken. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van een woning. De bank, notaris en makelaar zijn allemaal instellingen die de Wwft-wetgeving moeten naleven. Als er een ongebruikelijke transactie plaatsvindt, dan zal dit in ieder geval een van deze instellingen moeten opvallen en worden gemeld. Ik vind het mooi om te zien hoe accountants hun maatschappelijke rol daarin kunnen pakken.

De maatschappelijke verantwoordelijkheid van de accountant maakt de Wwft-audit voor mij erg interessant. We kijken hoe vanuit de accountantsorganisatie de Wwft wordt toegepast. In de Wwft-regelgeving zien we nog veel onduidelijkheid. Ook zijn er soms diverse interpretaties mogelijk. Het is leuk om te zien hoe accountantskantoren de wetgeving toepassen en om samen te kijken of er een goede balans is in het voldoen aan de regelgeving en het pakken van de maatschappelijke rol."

Mijn toegevoegde waarde bij een Wwft-audit

"Ik denk rationeel, vanuit de feiten. Dit is binnen de Wwft erg belangrijk. Maar alleen feiten zijn niet voldoende. Naar het onderbuikgevoel moet ook geluisterd worden. Wel moeten de feiten dit onderbuikgevoel staven. Door tijdens de audit met een rationeel-kritische blik te kijken naar de naleving van de Wwft, zonder me te veel te mengen in de werkwijze van het kantoor, ontstaat de mogelijkheid om tot een onafhankelijk advies te komen.

Maar hiervoor moet ik het kantoor eerst goed leren kennen. Tijdens het eerste gesprek kijken we naar de diensten die worden geleverd en hoe de organisatiestructuur eruitziet. We kunnen ons dan meer toespitsen op de belangrijkste aandachtspunten. Ondanks dat we werken met een bepaald werkprogramma en protocol, is de audit toch veel maatwerk. Samen met het kantoor komen we dus eerst tot de kern."

Waarom is het goed dat de Wwft-audit er is?

"Met name de frisse blik van buitenaf is voor de kantoren erg waardevol. De Wwft wordt binnen organisaties op verschillende manieren opgepakt. Doordat er bij het kantoor verschillende medewerkers met de Wwft bezig zijn, kan juist die frisse blik nieuwe inzichten bieden. Doen we wat wordt verwacht? En doen we het op een goede manier? De kantoren zijn zoekende. Door met elkaar in gesprek te gaan, komen we steeds een stapje verder met het goed toepassen van de wet- en regelgeving en het vervullen van de maatschappelijke rol."