Sla menu over
Thuis in uw branche
Publicatiedatum: 2-5-2017

Berlijnse muur

Als ik het verslag lees van de bijeenkomst Kerngroep NBA, dan krijg ik sterk de indruk dat er een muur om deze groep professionals staat. Een Berlijnse muur. En u weet dat die muur gebouwd was om de mensen binnen te houden.

Een opleiding tot basisaccountant: het lijkt wel een doel op zich, zoals dat wordt opgeschreven. En het 'grappige' is dat 'een basisaccountant' niet bestaat. Wat is dat?
Neem ook de aanname 'dat het vertrouwen in de toekomst moeizamer zal worden verdiend dan nu'. Dat is een gotspe op zich. Er blijkt in ieder geval uit dat de kerngroep geen vertrouwen in zichzelf heeft. En als je er zelf al niet in gelooft, dan ligt de toekomst erg ver weg. Kunt u zich voorstellen dat ik van zo'n verslag kromme tenen krijg?

Rol & functie

Wat mij betreft kunnen de taken van de NBA best gehalveerd worden. Dat betekent in essentie regelgeving, toezicht, en belangenbehartiging voor zover dit samenhangt met deze kerntaken en publiek belang. Het openbaar beroep wordt gepraktiseerd in kantoren. Deze kantoren kunnen al of niet gebundeld hun positionering en belangenbehartiging heel goed zelf regelen.

Als je moet spreken over de toekomst van het beroep dan twijfel je blijkbaar zelf over je huidige rol en functie. Ik durf de stelling wel aan dat onze huidige rol en functie niet verandert: het toevoegen van betrouwbaarheid, meer zekerheid. Kortom, het valideren van (verantwoordings)informatie. Dat de omgeving en de technieken veranderen: helemaal juist. Je kunt je de vraag stellen: Als je je rol en functie voor de toekomst nog moet definiëren, heb je dan wel scherp wat je huidige rol & functie is?

Meer weten hoe ik denk over de toekomst en de rol en functie van accountants?

Kom luisteren en mee discussiëren op 30 mei aanstaande in Veenendaal. Gratis aanmelden doet u hier:  https://www.nba.nl/nieuws-en-agenda/agenda-en-evenementen/2017/mei/de-mkb-accountant-in-20302/

 

Terug naar de overzichtspagina >>