Thuis in uw branche

De beperkingen van vrijheid

  • Auteur: SRA-bestuur
  • Publicatiedatum: 20-10-2016

Vandaag of morgen ontvangt u een nieuwe update vanuit het SRA-bestuur en de werkgroep niet-oob-accountantsorganisaties. Daarin meer informatie over onder andere de uitgebreide controleverklaring.

Volgens de fasering van de aandachtsgebieden/maatregelen In het publiek belang, moet u zich rond deze tijd ook bezighouden met het vraagstuk van het wegnemen van potentieel negatieve prikkels bij het in- en uittreedsysteem van uw kantoororganisatie. Het is duidelijk dat u daarmee nog niet zoveel heeft kunnen doen omdat het wachten was op de rapportage van de werkgroep Goodwill. Die rapportage is nu bekend.

De media waren nogal negatief over het rapport van de werkgroep. Blijkbaar wordt het doodnormaal  gevonden dat elk kantoor zomaar kan ingrijpen in zn businessmodel? Hoe heeft u zelf de rapportage van de werkgroep ervaren? Ik hoor wisselende geluiden, maar met name dat kantoren de vrijheid die het rapport biedt, lastig vinden.

De discussie over op langeretermijn uitfaseren van de goodwill wil ik hier niet voeren. Het is beter om als individuele kantoororganisatie goed te kijken of het goodwill businessmodel leidt tot risico’s en negatieve prikkels in het te voeren kwaliteitsbeleid. De aardigheid van deze aanpak is dat het bij elk kantoor ook zou kunnen leiden tot discussie over de houdbaarheid van het bestaande model. Er zal best nog veel over gesproken worden de komende tijd.

Terug naar de overzichtspagina >>