Thuis in uw branche

Eenvoud

  • Auteur: SRA-bestuur
  • Publicatiedatum: 24-10-2016

Ondanks dat parkeren een drama is rond het Binnenhof, heb ik toch een goed gesprek gehad met de Tweede Kamerfractie van GroenLinks. Onderwerp: het Belastingplan 2017 en aanverwante wetgeving. Maar met name kwamen de auto, de tarieven en het pensioen in eigen beheer ter tafel.

Verfrissend vond men ons voorstel om stappen te zetten naar een eenduidig systeem waarbij alle auto's zo snel mogelijk in een gelijk systeem zitten, dat naar de toekomst toe minder afhankelijk is van milieu- en technische ontwikkelingen op korte termijn. Zo weet de burger tenminste waar hij aan toe is.

Ook onze onderbouwing bij de complexiteit en ondoorgrondelijkheid van de tarieven en de heffingskortingen vond men een helder verhaal. Eigenlijk vindt de hele Tweede Kamer het complex en ondoorgrondelijk. Een oplossing is echter niet mogelijk omdat, volgens mijn gesprekspartner, men het niet eens wordt over het toptarief.
Ook heb ik hem nog meegegeven om de uitvoering rond kinderopvangtoeslag en monumentenaftrek niet bij een 'onafhankelijk orgaan' als de DUO neer te leggen. Zo'n proces hebben we eerder meegemaakt en daar willen we als praktijk van verschoond blijven...

Vanzelfsprekend ook de dilemma's van pensioen in eigen beheer meegenomen. Soms krijg ik het idee dat de praktische doelstellingen van bepaalde wetgeving moeten wijken voor allerlei formalistische zaken die alleen maar meer problemen met zich meebrengen. Daarbij doel ik bijvoorbeeld op recente berichten over de rol van de AFM en de notaris in het kader van de partnerproblematiek bij afkoop pensioen in eigen beheer. Of over de schenkingsproblematiek. Waarom splitsen we eenvoudigweg niet de polis van de partner af, zodat een aantal opgeworpen problemen en formalistische zaken vanzelf oplossen?

Maar goed... misschien is die oplossing iets te eenvoudig?

Terug naar de overzichtspagina >>