Thuis in uw branche
Contact / Reacties Uw eigen visie, suggesties, wensen of aanbevelingen zijn van harte welkom! Geef uw reactie

over 216.

  • Auteur: Paul Dinkgreve
  • Publicatiedatum: 15-7-2017

Ik heb het artikel van de heer Bisschops op Accountant.nl (14 juli) een paar keer gelezen. Wat mij opvalt is dat hij ondernemingsbeleid rechtstreeks koppelt aan de beroepsuitoefening van alle accountants.

Als hij inderdaad in staat is om zijn dienstverlening zo in te richten dat een jaarrekening vrijwel geen tijd meer kost aan het eind, dan heeft hij al een punt bereikt waarop dit moment alle kantoren met een innovatief vaandel mee bezig zijn.

De CEO van 216 moet dan alleen niet roepen dat de jaarrekening gratis is. Dat kan alleen als het voorafgaande -niet gratis - proces optimaal is ingericht. En de realiteit is echter dat de softwareleveranciers nog steeds niet in staat zijn om ons de infrastructuur te leveren die deze optimalisatie 100% benadert. Dus als visie naar de toekomst -maar dan graag wel wat beter uitgelegd- is het niet ondenkbaar dat het zo zal uitpakken.

Wat mij verder opvalt dat Bisschops het stakeholdersbegrip erg eng uitlegt: alleen banken en de overheid zouden om verklaringen vragen. Dat begrip ligt volgens mij veel ruimer. Het lijkt erop alsof Bisschops alleen naar zijn product kijkt en niet naar de maatschappelijke relevantie.

Het frappante is dat banken juist in het kader van SBR en Basel 3 en 4, meer waarde gaan hechten aan 'de verklaring'. Omdat zij meer zekerheid nodig hebben om hun risico-opslagen te kunnen beperken. en zo concurrerend te blijven in hun dienstverlening.

Economie functioneert bij de gratie van vertrouwen. En dat voegt een accountant toe. Om dat te objectiveren is er een verklaring. Natuurlijk kun je ook zonder verklaring werken, maar dat betekent impliciet dat er ook nooit nuances kunnen worden aangebracht die voor de gebruiker van de cijfers wel relevant kunnen zijn.

Het feit dat Bisschops 2 tot 3 uur rekent voor het uitbrengen van een samenstellingsverklaring, doet mij ernstig afvragen of zijn agile manier van aanpak en het gratis aanbieden van de jaarrekening wel deugt. Mijn kantoor rekent geen 2-3 uur voor het afgeven van een verklaring. Het werk moet de kwaliteit leveren, met of zonder verklaring.

Terug naar de overzichtspagina >>