Thuis in uw branche

Plan eens een uurtje om na te denken over je persoonlijke ontwikkeling

Column van Diana Clement, bestuurslid van SRA

  • Publicatiedatum: 26-11-2020
Diana Clement

We zitten als mkb-accountants in een overgangsmoment wat betreft PE. Dit jaar moet je ten minste 20 punten halen. Nu heeft de NBA ons wat extra ruimte gegeven, mede als gevolg van corona, waardoor je tot juli 2021 de tijd hebt dit af te ronden. Maar ik zou toch iedereen op het hart willen drukken om de 'oude' PE-systematiek voor het nieuwe jaar af te ronden.

Je gaat namelijk, hoe dan ook, over naar de nieuwe systematiek op 1 januari 2021. Je hebt straks al je aandacht nodig voor de nieuwe regeling. Het is echt iets nieuws. Je moet werkelijk over je eigen ontwikkeling gaan nadenken. En let wel, die ontwikkeling moet je ook waarmaken, want aan het eind van het jaar moet je bekijken of je je doelstellingen hebt behaald. Om dit op een rij te krijgen, kost je gewoon wat meer tijd.

Pak een uurtje

Mijn advies is: pak eens een uurtje ergens aan het eind van het jaar. Neem even de tijd om te bedenken: waar sta ik nu in een organisatie als accountant, waar gaat mijn belangstelling naar uit? Waar zit mijn kennisleemte? Ga daarmee aan de slag, want op 31 maart 2021 moet je al een aantal stappen hebben gezet.

Match met je kantoor

Als je gaat bedenken waar je je in wilt ontwikkelen, moet je er natuurlijk sowieso voor zorgen dat je in je vakgebied bijblijft. Daarnaast zijn de meesten van ons werkzaam in een kantoororganisatie. Daarom is het wel van belang om na te gaan of jouw wensen matchen met die van de organisatie. Want die organisatie zal ook meer naar het totale PE-plaatje gaan kijken, anders dan voorheen. Zij zullen opleiding en ontwikkeling veel meer gaan integreren in de kantoororganisatie. Bijvoorbeeld dat een aantal medewerkers zich gaat specialiseren in een bepaald deelgebied. Je zult dus ook je opleidingsplan moeten afstemmen met de werkgever. Ook de NBA behoudt zich overigens het recht voor om een of meerdere verplichte cursussen op te leggen. Die worden natuurlijk wel ruim van tevoren kenbaar gemaakt.

Op welke manier

Op welke manier je je kennis of vaardigheden eigen maakt – denk aan een kringbijeenkomst, een E-learning of sparren met collega’s –, is voor iedereen weer anders. Best een zoektocht. SRA heeft dit met een tool, de online PE-tool MyPE, al wat gemakkelijker voor je gemaakt. Op basis van een aantal parameters, zoals je opleiding, functie, werkzaamheden en het aantal jaren dat je werkt, rolt daar al een ontwikkeladvies uit en mogelijke opleidingsactiviteiten die daarbij aansluiten. Deze kun je meenemen en verder vertalen naar je eigen persoonlijke plan.

Laat je informeren

Maar start met de basis: wat komt er op je af? SRA heeft hier een aantal prachtige animaties voor. Deze zijn zo informatief, transparant en leuk daardoor. In een paar minuten ben je helemaal bij en weet je wat je moet doen. Of woon een van de gratis demo’s bij over de nieuwe PE-regeling. Daar kun je gelijk ook al je vragen stellen.

Diana Clement
Bestuurslid SRA


Maandelijks staat Diana Clement AA RA en bestuurslid van SRA stil bij de nieuwe PE-regeling voor de mkb-accountant en het mkb-accountantskantoor. En de stappen die gezet moeten worden: door wie, waarom en wanneer. Alles over de PE-regeling en wat SRA hiervoor in betekent staat in het Dossier NVPE.

Tip! Heb je je nog niet opgegeven voor een gratis demo over de online PE-tool MyPE waarmee je als accountant je PE-portfolio eenvoudig bij kunt houden? Doe dat dan hier!