Thuis in uw branche

Resultaatverplichting?

  • Auteur: SRA-bestuur
  • Publicatiedatum: 17-10-2016

Frappant dat vandaag een artikel verschijnt van collega-accountant in business Blijham, over onze rechtsbescherming, met name toegespitst op de procedures die EY en PwC hebben aangespannen naar aanleiding van hun boetes.

De beschouwing van dit artikel is naar mijn mening zeer goed en klopt exact met wat SRA al drie jaar lang zegt. Bovendien sluit het naadloos aan bij een van de aspecten die door ons in augustus van dit jaar met het ministerie van Financiën is gedeeld over de (matige) rechtsbescherming van de accountant in het algemeen.

Blijham spreekt in zijn artikel over een onderscheid tussen resultaat- en inspanningsverplichting als het gaat om de accountantsorganisatie ten aanzien van zijn kwaliteitssysteem. Hij stelt dat de Tweede Kamer de wet moet wijzigen als zij een resultaatverplichting wil hebben in plaats van een inspanningsverplichting ten aanzien van het kwaliteitssysteem van de organisatie. Zo is dat nu geregeld.

Ik ben van mening dat een resultaatverplichting te ver zou gaan omdat dat gewoon niet realistisch is. Op school werd je vroeger ook bevorderd als je verschillende scores behaalde op je rapport. Met een resultaatverplichting zou alleen een 10 goed genoeg zijn. Let wel, ik pleit zeker niet voor een zesjescultuur. Je inspannen voor het hoogste cijfer voor kwaliteit blijft wat mij betreft het streven.

Terug naar de overzichtspagina >>