Thuis in uw branche

Van de voorzitter: 'Business, not as usual'

  • Auteur: Jan Zweekhorst
  • Publicatiedatum: 15-5-2020
Jan Zweekhorst

Met de versoepeling van de coronamaatregelen is het vanaf afgelopen maandag voor een grote groep Nederlanders weer 'business not as usual'. Basisschoolleerlingen mogen weer naar school, maar parttime en met de helft van hun klasgenoten. We mogen weer sporten, maar dan wel alleen in de buitenlucht. Ook de contactberoepen zijn weer aan de slag, zij het vaak met handschoenen of mondkapjes. Weer in business, not as usual.

We zijn in transitie naar het nieuwe normaal, hoor je wel eens zeggen. De coronacrisis zal vele effecten hebben. Niet alleen economische, maar ook brede maatschappelijke gevolgen. Zo werkten in Nederland voor de coronacrisis bijvoorbeeld 5,5 miljoen mensen nooit thuis en 3,6 miljoen mensen soms of vaak (CBS 2020a). Nu zaken toch gewoon (niet zoals gebruikelijk) doordraaien, ligt het in de lijn der verwachting dat de organisatie van werk de komende jaren zal veranderen.

In slaapstand

Zo breidt het SRA-Bureau haar virtuele diensten steeds verder uit. De online bijeenkomsten, cursussen, Kringen, vergaderingen, vaktechnische en ook incompany virtual classrooms werken inmiddels. Voor sommige deelnemers zijn die net echt. Ook in de virtuele wereld vallen mensen in slaap en vergeten uit te loggen als de bijeenkomst afgelopen is! 

Toegevoegde waarde

Business, not as usual is het ook voor onze leden. Veel SRA-kantoren hebben het druk, met name vanwege de extra begeleiding en ondersteuning van mkb-ondernemers die worstelen met deze crisis. En dat wordt ook opgemerkt. Het doet me goed om van mkb-ondernemers teruggekoppeld te krijgen dat zij de rol van de accountant -dichtbij de onderneming / ondernemer- als zeer waardevol ervaren.

Boost

En ik merk dat die waardering collega’s bij de SRA-kantoren weer extra energie geeft. We doen er toe, we kunnen voor ondernemers een verschil maken. Ook al is dat soms ook best lastig vanwege de ‘simpel en stupid’, maar daardoor ingewikkelde steunmaatregelen, die een beroep doen op het morele kompas van ondernemingen.

Anderhalvemeteren

Naast het werk voor de klanten en de soms vaktechnische en ethische dilemma’s die daarbij komen kijken, schalen SRA-kantoren hun eigen organisatie ook weer op. Anderhalvemeteren: Hoe doe je dat en waar moet je allemaal rekening mee houden? We kunnen ons voorstellen dat deze ongebruikelijke zaken allerlei vragen oproepen.

Inloopspreekuur

Tijdens het online Coronaspreekuur willen we samen met u de nieuwe realiteit van de anderhalvemetersamenleving bespreken. Experts zitten maandag 18 en 25 mei klaar voor al uw coronavragen en -dilemma's, vaktechnische vragen, vragen over de steunmaatregelen, arbeids- of HRM-zaken of over de gevolgen van de crisis voor uw eigen kantoor. U kunt ook met andere kantoren sparren over opgedane ervaringen. Het is geen business as usual. Dus doet u ook mee?

Wat betekent de uitbraak van het Coronavirus voor uw kantoor en uw klant? In ons uitgebreide Dossier Corona hebben we de belangrijkste informatie helder op een rij gezet.