Thuis in uw branche

Van de voorzitter: Nieuw maar tijdelijk normaal?

  • Auteur: Jan Zweekhorst
  • Publicatiedatum: 18-9-2020
Jan Zweekhorst

Geen glazen koets, geen balkonscene, wel massaal naar het strand op een tropische Prinsjesdag. Een warm welkom voor Sinterklaas, maar wel op een geheime plek. Alles is of lijkt anders nu het virus nog onder ons is, de laatste weken worden we met onze neus op de feiten gedrukt.

Maar, aldus premier Rutte tijdens de Algemene Beschouwingen: ‘Het nieuwe normaal is op zijn hoogst een tijdelijk normaal’. De tijd zal het leren, zeker waar het gaat om de staat van de BV Nederland. 

Geoliede machine

Alhoewel corona grote impact heeft op de alledaagse dingen, draaide het bij SRA deze week bijna als vanouds rond ‘Prinsjesdag’. Vanaf het moment dat het koffertje -dit jaar met extra maatregelen om economische groei in deze coronacrisis te stimuleren- in de Tweede Kamer is aangeboden, gaat een goed geoliede machine aan de slag. Met een samenvatting en beeldpresentatie voor u als adviseur. En met de Special Miljoenennota voor uw klanten.  

Binnen een mum van tijd zorgen enkele SRA-leden samen met het bureau ervoor dat ook uw dossier Prinsjesdag gevuld wordt. Een mooi voorbeeld van onze verenigingsgedachte!

Nadat alle relevante documenten uit de Miljoenennota gelezen zijn, hebben de fiscalisten van de kantoren en de bureaumedewerkers overleg. In voorgaande jaren deden we dat veelal via telefoon en email. Dit jaar kwam daar, conform het ‘nieuwe normaal’, een Teamsvergadering bij. Wat mij betreft een prima aanvulling, en dus geen ‘tijdelijk normaal’ maar een blijvertje.

De impact van de PE-regeling

Wat voorlopig geen ‘tijdelijk normaal’ zal zijn, is de nieuwe PE-regeling die de NBA introduceerde. Vanaf 1 januari 2021 is dit nieuwe model van toepassing voor de accountants van SRA-kantoren. De afgelopen weken is SRA begonnen om u daarover te informeren. Omdat deze verandering niet alleen grote impact heeft op accountants maar juist ook op de (organisatie binnen de) SRA-kantoren, gaat het hier om een grote uitdaging.

Er is dan ook een groot aantal mensen binnen onze vereniging bij betrokken. Binnen het bestuur trekt Diana Clement de kar met de portefeuille opleidingen en PE. Zelf mag ik bij de Accountancykringen er wat over vertellen; ik heb dus met de regelmaat van de klok uitvoerig contact met Diana hierover. Manager Educatie Corjan Aalbregt gaat bij kantoren langs om te sparren over het nieuwe PE-model en de ondersteuning vanuit SRA. U leest er alles over in het dossier PE-regeling op onze website!
 
Uit bovenstaande kunt u afleiden dat naast corona ook vele andere zaken inmiddels weer onze aandacht vragen. Bijna business as usual. Maar dan (tijdelijk?) anders.

Wat betekent de uitbraak van het Coronavirus voor uw kantoor en uw klant? In ons uitgebreide Dossier Corona hebben we de belangrijkste informatie helder op een rij gezet.