Thuis in uw branche

Van de voorzitter: omschakelen, omschakelen, omschakelen

  • Publicatiedatum: 29-5-2020
Jan Zweekhorst

Menig liefhebber keek er naar uit, en deze week was het dan na de 'voetballockdown' zover. De eerste voetbalwedstrijden startten weer in de Bundesliga: live uitgezonden op tv, inclusief  een nieuw coronafenomeen, namelijk toegevoegd stadiongeluid uit uw speakers. Tja. Mensen die mij een beetje kennen, weten dat ik elke thuiswedstrijd in het Willem II-stadion te vinden ben. Echt live dus. Ik houd van de dynamiek en de omschakelingen in het spel.

Dynamiek

Die voetbalbeleving van continu en proactief acteren op wat er in het veld gebeurt (aanvallen, verdedigen, balverlies, balwinst, druk op de bal, buitenspelsituatie), ervaar ik op dit moment ook binnen ons werkveld. En binnen de BV Nederland. De afgelopen weken verkeerden we continu in een ander spelmoment, in een andere en weer nieuwe dynamiek. En dat vergt het nodige van ons nationale aanpassingsvermogen.

Druk op de bal

Ook deze week zijn we dus weer in een nieuwe fase aangekomen. Ondanks dat er nog steeds druk op de bal is, kunnen steeds meer sectoren zoals de horeca en bioscopen switchen van lockdown naar een voorzichtige coronaproof openstelling. Dat betekent omschakelen, opschakelen, opbouwen, opgestelde protocollen in de praktijk gaan brengen. En soms gaat dat ook nog sneller dan verwacht, zoals bij de sportscholen, sauna's en casino's.

Verantwoorde keuzes

Die dynamiek van continu omschakelen en aanpassen aan opeenvolgende veranderingen, is soms best lastig. Zeker wanneer het bestaansrecht van je onderneming op het spel staat. Dan hebben we het niet over een spelletje. We merken in ons werk dan ook dat ondernemers en ondernemingen op zoek gaan naar creatieve oplossingen.

Zo'n uitspraak bij BNR dat 'ondernemers veel gratis geld laten liggen', daar kan ik bijvoorbeeld niets mee. Het is van belang dat ondernemingen en ondernemers goede en moreel verantwoorde keuzes blijven maken. Wij, de SRA-accountantskantoren, kunnen hen daarbij helpen. Dat is, nu meer dan ooit, onze meerwaarde.

Aanvalstactiek

Ook het SRA-Bureau heeft inmiddels de nodige, dynamische corona-meters gemaakt. Gisteren debatteerde de Tweede Kamer nog over Noodpakket 2.0, vandaag staat de duiding ervan alweer voor u klaar, naast alle andere ondersteuning in het Dossier Corona.

Tegelijkertijd schakelen we ook weer door, naar een openstelling van het kantoor in De Meern. Vanaf 9 juni a.s. zal het Bureau nog niet op volledige sterkte, drie dagen bemenst zijn. Online zijn we vanzelfsprekend elke werkdag bereikbaar. En zo zoekt iedere organisatie in alle omschakelingshectiek, de eigen anderhalvemeter-aanvalstactiek.

Wat betekent de uitbraak van het Coronavirus voor uw kantoor en uw klant? In ons uitgebreide Dossier Corona hebben we de belangrijkste informatie helder op een rij gezet.