Sla menu over
Thuis in uw branche
Publicatiedatum: 5-6-2020

Van de voorzitter: ondernemen met een meetlint

'Aftellen voor plek op terras', zo las ik in een regionale krant. Wie had een tijdje terug – nog maar kort geleden eigenlijk – kunnen bedenken dat we in een tijd zouden komen te leven, waarin het heropenen van de horeca op 1 juni voorpaginanieuws zou worden? Maar ja, welke horecaondernemer had ooit bedacht dat een meetlint zo’n belangrijk instrument voor zijn bedrijfsvoering zou worden?

Jan Zweekhorst

We zijn een kleine drie maanden bezig met het coronavirus. En we zijn er zeker nog niet klaar mee. Deze opmerkelijke tijd gaat nog lang duren en dan is een periode waarin we even wat kunnen ontspannen meer dan welkom. Naast de terrassen en restaurants gingen ook bijvoorbeeld het openbaar vervoer, de bioscopen en musea open.

Terrasflat

De maandag van het Pinksterweekend was er één van mooie tv-beelden van ‘overvolle’ terrassen. Deze ondernemers kunnen even hun ergste zorgen wat naar de achtergrond schuiven. Podiumbouwers voor popconcerten vinden nieuwe verdienmodellen uit en zetten hun expertise in voor tijdelijke terrassen van twee verdiepingen. Want welke horecaondernemer wil in deze tijd niet extra ruimte voor zijn terras? Ben benieuwd of ik deze terrasflats ook in mijn stad ga zien. En dan geeft het kabinet woensdag 3 juni ook het verlichtende antwoord op iets waar we al niet meer op durfden te hopen. We mogen onder voorwaarden vanaf 15 juni weer met vakantie.

Gevoelsmatig in opbouwfase

Het wordt ook duidelijk weer drukker op de weg. Veel werknemers hebben tijdens het coronavirus gewoon op locatie gewerkt, denk aan bedrijven in de maakindustrie. Andere medewerkers beginnen, RIVM-proof, met een terugkeer naar kantoor. De middelbare scholen gaan ook weer open. We zitten gevoelsmatig weer in een soort ‘opbouwfase’, hoewel het wel een precaire is, want voor heel veel ondernemers is de afdronk nog steeds bitter. De ‘routekaart’ van premier Rutte met daarin de geleidelijke afbouw van de beperkende coronamaatregelen, gaat door en het lijkt elke dag sneller te gaan. Vorige week hadden we met een deel van het SRA-bestuur weer een fysieke bijeenkomst. We hebben natuurlijk een protocol, maar dit was een mooie test om te kijken of we het protocol nog verder kunnen verbeteren.

Onderbouwen en controleren van steunmaatregelen

Ondertussen werkt SRA hard door aan de ondersteuning van kantoren. Nu breekt ook de fase aan van onderbouwing en controleren van de steunmaatregelen voor ondernemers. Hoe werkt de coronareserve? Van welke betalingsregelingen kunnen ondernemers gebruikmaken? Wat houdt de accountantsverklaring voor de NOW-regeling in? We hebben daarvoor vaktechnische kringen, waarvan de eerste aftrap 15 juni is.

Dit zet alles weer in perspectief

De heropening van de horeca was voorpaginanieuws, zo heb ik in het begin van mijn column geschreven. In sommige kranten prijkten foto’s van volle terrassen naast die van de massademonstraties in de VS en in ons land door de dood van George Floyd. Even bekruipt me het gevoel dat het aftellen voor een plek op het terras ook een beetje het aftellen naar een betere tijd is. U begrijpt wel wat ik bedoel. 

Wat betekent de uitbraak van het Coronavirus voor uw kantoor en uw klant? In ons uitgebreide Dossier Corona hebben we de belangrijkste informatie helder op een rij gezet.