Sla menu over
Thuis in uw branche
Publicatiedatum: 19-6-2017

Voor de leeuwen

Zoals gebruikelijk is de Algemene Ledenvergadering van de NBA ook dit keer weer leerzaam. Zo weten we nu dat het 500 jaar geleden was, in 1517, dat de grondlegger van ons beroep is overleden. Luca Pacioli wordt wereldwijd geroemd als de vader of zelfs 'uitvinder' van het dubbelboekhouden. De impact van het werk van deze wiskundige Italiaanse Willie Wortel is in ieder geval groot.

Eigenlijk is ons beroep veel ouder, naar mijn weten in ieder geval het oudste beschermde beroep. Dat was het namelijk al bij de Romeinen. Bij elke veldtocht die de Romeinen ondernamen, ging een draagstoel mee. In die stoel zat (in mijn beleving) een klein mannetje, administrator genaamd, en sterke Fenicische krijgers hadden de taak hem te beschermen. Vanwaar zo beschermd? Om de doodeenvoudige reden, dat de veldheer bij terugkomst in Rome zich zonder levende administrator niet kon verantwoorden aan de Senaat. Niet kunnen verantwoorden betekende: de leeuwen. En daar komt dan ook het spreekwoord vandaan: voor de leeuwen geworpen.
Voor het overige was het geen bijzondere ledenvergadering, in die zin dat er geen bijzondere feiten zijn te memoreren. De visie is per slot van rekening nog in ontwikkeling.

 

Terug naar de overzichtspagina >>