SRA BIZ logo
...voor het ondernemende accountantskantoor.
 
Nieuw

Welke BiZ-rapporten (2019) zijn beschikbaar? Bekijk het overzicht!

De omvang van Branche in Zicht blijft groeien: in totaal zijn er meer dan 287.300 jaarrekeningen, waarvan al 8.400 jaarrekeningen 2019 (dd. 31 maart). Wanneer u vervolgens selecties maakt op regio (Nielsendistrict), omvang en rechtsvorm zijn maar liefst 1.225 benchmarks voor 162 verschillende SBI-codes beschikbaar.
Voor 2018 zijn meer dan 47.800 jaarrekeningen vertegenwoordigd in de benchmarkdatabase. Dat zijn 5.442 benchmarks 2018 voor 444 verschillende SBI-codes. Dit biedt nieuwe kansen om uw klanten nog specifieker van advies te voorzien.

Wilt u het aantal SBI-code's waarop gebenchmarkt kan worden vergroten? En wilt u de nauwkeurigheid van de benchmarks verder verbeteren? Controleer of de aftapkraan van uw kantoor aan staat, en zo niet: doe dat dan alsnog. Gezamenlijk vergroten we het succes van de benchmark. Wilt u weten welke benchmarks inmiddels beschikbaar zijn?

Beschikbaar per 31 maart

146 - Fokken en houden van varkens
251 - Vervaardiging van metalen producten voor de bouw
2562 - Algemene metaalbewerking
331 - Reparatie van producten van metaal, machines en apparatuur
42 - Grond-, water- en wegenbouw (geen grondverzet)
43999 - Overige gespecialiseerde werkzaamheden in de bouw (rest)
4520 - Gespecialiseerde reparatie van auto's
4759 - Winkels in meubels, verlichting en overige huishoudelijke artikelen (rest)
4776 - Winkels in bloemen, planten, zaden, tuinbenodigdheden, huisdieren en dierbenodigdheden
5040 - Binnenvaart (vracht-, tank- en sleepvaart)
66193 - Hypotheek- en kredietbemiddeling, geldwisselkantoren, bank- en spaaragentschappen e.d.
6622 - Assurantietussenpersonen
7311 - Reclamebureaus
85592 - Bedrijfsopleiding en -training
86231 - Praktijken van tandartsen
86912 - Praktijken van fysiotherapeuten
960 - Wellness en overige dienstverlening; uitvaartbranche

Nieuw beschikbare benchmarks 2018

4729 - Gespecialiseerde winkels in overige voedings- en genotmiddelen
47741 - Winkels in drogisterij-artikelen
*NIEUW* 5221 - Dienstverlening voor vervoer over land *NIEUW*
8720 - Huizen en dagverblijven voor verstandelijk gehandicapten
9313 - Fitnesscentra
96022 - Schoonheidsverzorging, pedicures en manicures
9609 - Overige dienstverlening (rest)

lees meer > sluit
Nieuw

Coronavirus treft branches in de kern

De horeca-, transport- en medische branche worden hard getroffen door het Coronavirus. KHN, EvoFenedex, TLN en NHG hebben de meest gestelde vragen in hun branche gepubliceerd.

CoronavirusHoewel de zakelijke dienstverlening vooralsnog minder direct getroffen wordt omdat thuiswerken een alternatief is, zullen ook hier de gevolgen niet uitblijven.

SRA adviseert al haar medewerkers sinds 11 maart om zoveel mogelijk thuis te werken en heeft bijeenkomsten in Noord-Brabant en Limburg geannuleerd. 

Tip: specifieke aanbevelingen brancheorganisaties

Verdiep u in de meest actuele stand van zaken in de branche van uw klant.

Tip: attendeer uw klanten op de mogelijkheid van deeltijd-WW

Heeft het coronavirus invloed op het bedrijf van uw klant en heeft hij/ zij daardoor tijdelijk minder werk? Werktijdverkorting, ofwel deeltijd-WW, kan dan een oplossing bieden.
 
De branche-expertgroepen vormen belangrijke kennisgroepen in de branches Horeca, Automotive, Medisch en Transport. Dus heeft u vragen of ervaringen binnen deze branches die interessant zijn om te delen, laat dit weten via biz@sra.nl. Of doe mee: meer informatie via Leonie Derksen (lderksen@sra.nl) of de website

 
Coronavirus lees meer > sluit
Nieuw

Tip: attendeer uw klanten op de mogelijkheid van deeltijd-WW

Heeft het coronavirus invloed op het bedrijf van uw klant en heeft hij/ zij daardoor tijdelijk minder werk? Werktijdverkorting, ofwel deeltijd-WW, kan dan een oplossing bieden.

Voor meer informatie, ook voor andere antwoorden voor ondernemers en het beleid van SRA, ga naar het Dossier Coronavirus op de website van SRA.

lees meer > sluit
Nieuw

SRA-BiZ Kennisdag op 7 oktober 2020: save the date

Met branchekennis trends in het mkb vertalen naar praktisch advies: dat staat centraal op de SRA-BiZ Kennisdag op 7 oktober 2020 vanaf 13.30 uur. Zet de datum alvast in uw agenda want als BiZ-kantoor heeft u recht op gratis toegangskaarten.

Kennisdag 2019Ondernemers moeten innoveren om succesvol te zijn en de concurrentie een stap voor te blijven. Hoe begeleidt u uw klant hierbij? Hoe komt u met informatie uit het BiZ-platform en kennis van trends in verschillende branches tot een goed advies? En hoe denkt u daarbij in kansen, maar heeft u ook oog voor de risico’s?

Willem Overbosch, ondernemer en auteur van het boek Toptrends voor ondernemers, laat u aan de hand van een model zien hoe u komt tot een haalbare planning en budget voor 2021. In de middag werkt u samen met branche-experts in verschillende workshops trends uit naar een praktische toepassing. Direct inzetbaar richting uw klant!

Inhoud

 • Update BiZ-benchmarkplatform
 • Innovatie en trends klantspecifiek maken
 • Van BiZ-informatie naar advies
 • Budgettering voor 2021 op basis van kansen en risico's
 • Branches: automotive, bouw, detailhandel, transport (u kiest er 2)

Docent

Willem Overbosch is ondernemer, oprichter van MKB Servicedesk, de Zaak, Dutch Network Group en auteur van het boek 'Toptrends voor Ondernemers'.

Kennisdag 2019 lees meer > sluit
Nieuw

Automotive-brancherapport gereed

*UPDATE 31 maart* Het brancherapport voor automotive is geactualiseerd. Geïnteresseerd?

Kijk dan alvast naar dit voorbeeld. In de komende twee maanden kunt u voor alle acht speerpuntbranches een geactualiseerd rapport verwachten in het BiZ-benchmarkplatform. Op dit moment zitten al ruim 8.400 jaarrekeningen 2019 in de benchmarkdatabase, dus kunt u al volop benchmarken over 2019. Bekijk de beschikbare benchmarksets.

Update 24 maart 2020

Gegeven de omstandigheden omtrent het coronavirus moeten de geplande brancherapporten opnieuw worden bijgewerkt. Wij werken er hard aan om deze zo spoedig mogelijk beschikbaar te stellen. Bedankt voor uw begrip.

Update 31 maart 2020

Het brancherapport automotive is opnieuw geactualiseerd. De rest volgt zo spoedig mogelijk.

Let op: het hierboven gelinkte voorbeeldbestand is niet geactualiseerd.

Automotive lees meer > sluit

Downloaden BiZ-rapport via URA verandert

Zoals u misschien weet, is SRA druk bezig om het BiZ-platform te migreren en uit te breiden in samenwerking met Visionplanner. In april kunnen we starten met de eerste pilots en medio 2020 kunnen alle BiZ-kantoren migreren naar het nieuwe platform.

De koppelingen vanuit Caseware, Audition en MLE met het huidige BiZ-platform blijven werken totdat uw kantoor migreert naar het nieuwe BiZ-platform. Dit geldt ook voor het aanleveren van jaarrekeningen en het downloaden van BiZ-rapporten via de rapportagesoftware.

URA Rating Factory

Wat niet blijft werken is het aanleveren en downloaden via de URA Rating Factory; deze website gaat naar alle waarschijnlijkheid eind februari uit de lucht. Het is dan niet meer mogelijk om BiZ-rapporten op te vragen op basis van een aangeleverde of (deels) handmatig ingevulde jaarrekening.

Wilt u een BiZ-rapport opvragen voor een potentiële of bestaande klant, dan kunt u dit tijdelijk aanvragen via de BiZ-website. Via het aanvraagformulier vult u de klantdata en de referentiegroep voor het rapport in. Het eventuele BiZ-export-bestand dat u heeft gemaakt vanuit Caseware, Audition of MLE kunt u bijvoegen. SRA maakt dan binnen één werkdag de door u gevraagde rapporten.

Heeft u hierover nog vragen, neem dan contact op met het BiZ-team via biz@sra.nl.

lees meer > sluit

Welkom aan de nieuwe BiZ-kantoren

De volgende kantoren hebben recent een abonnement op BiZ afgesloten.
 • HanddrukLentink De Jonge Accountants & Belastingadviseurs
 • Ouwersloot Kerkhoven adviseurs | accountants
 • Beuk Accountants en Belastingadviseurs B.V.
 • Van de Graft Accountants
 • Van Duyn Van der Geer Accountants en Adviseurs
 • Spaarne Accountants & Belastingadviseurs B.V.

Van harte welkom namens het BiZ-team!

Handdruk lees meer > sluit

Benchmarkrapporten aanvragen

SRA is druk bezig om het BiZ-platform te migreren en uit te breiden in samenwerking met Visionplanner. In april kunnen we starten met de eerste pilots en medio 2020 kunnen alle BiZ-kantoren migreren naar het nieuwe platform.

De koppelingen vanuit Caseware, Audition en MLE met het huidige BiZ-platform blijven werken totdat uw kantoor migreert naar het nieuwe BiZ-platform. Dit geldt ook voor het aanleveren van jaarrekeningen en het downloaden van BiZ-rapporten via de rapportagesoftware.

URA Rating Factory

Het aanleveren en downloaden via de URA Rating Factory is helaas niet meer mogelijk. Wilt u BiZ-rapporten opvragen op basis van een (deels) ingevulde jaarrekening voor een potentiele klant of wilt u een BiZ-rapport zonder klantdata draaien, dan kunt u dit tijdelijk aanvragen via de BiZ-website.

Via het aanvraagformulier vult u de klantdata en de referentiegroep voor het rapport in. Het eventuele BiZ-export-bestand dat u heeft gemaakt vanuit Caseware, Audition of MLE kunt u bijvoegen. Wilt u handmatig cijfers invullen, dan gebruikt u het Excel-bestand. SRA maakt dan na uiterlijk één werkdag de door u gevraagde rapporten.


Contact

SRA-BiZ
E biz@sra.nl
T 030 656 60 60

Laptop lees meer > sluit

SRA-BiZ workshop 'Van cijfers naar klantsucces'

Wilt u ook graag praktische handvatten krijgen om meer uit BiZ te halen én in 2019 uw klanten verrassen met nieuwe inzichten? Uit het laatste BiZ-onderzoek blijkt dat uw klanten meer willen sturen op efficiency en voor grote strategische uitdagingen staan. Bovendien verwachten zij dat u hen als 'sparring partner' hierbij adviseert.

Daarom bieden wij u een workshop aan van slechts één dagdeel waarmee u direct aan de slag kunt en uw klanten heel gericht van advies kunt voorzien. U kunt de workshop bij SRA volgen of 'incompany' bij u op kantoor (dag en tijdstip in overleg). U verdient bovendien 4 PE-punten.

Meer informatie

Amida-Elmoudni

Amida Elmoudni
E aelmoudni@sra.nl
T 030 656 60 60

lees meer > sluit

Nieuw programma Branche-expertgroepen 2020

Doe mee met een van onze vier branche-expertgroepen in de Horeca, Automotive, Medische Zorg of Transport? U versterkt uw netwerk en expertise en bouwt een kennisvoorsprong op voor uw klanten in de branche.
lees meer > sluit

Nieuw BiZ-platform: actieve klankbordgroep denkt mee

Er wordt achter de schermen hard gewerkt aan het nieuwe SRA-BiZ-benchmarkplatform. Naast de huidige functionaliteiten krijgt u meer mogelijkheden, zoals uw eigen logo in de pdf-rapportages,
meer filteropties en de toevoeging van extracomptabele data.

KlankbordgroepEen zeer betrokken klankbordgroep met BiZ-gebruikers denkt mee en geeft advies. Lees meer hierover in het artikel uit ons ledenmagina SRAadviseur.

Klankbordgroep lees meer > sluit

Branchesignaleringen 2019: Top 10

Branchesignaleringen worden opgesteld door de branche-expertgroepen, en helpen u om in de branche van uw klant het verschil te maken. Uit onze webstatistieken blijkt dat u deze bovengemiddeld waardeert. Heeft u ze gemist? Bekijk de Top 10 van 2019.
Lijstje lees meer > sluit

Branchesignaleringen 2019: doe er uw voordeel mee

Geregeld verschijnen met dank aan de Branche-expertgroepen nieuwe signaleringen die u kunt gebruiken bij de advisering van uw klanten. Bekijk het overzicht met recente publicaties in diverse branches.
lees meer > sluit

Aftapkranen vaak niet goed geïnstalleerd

Uit onderzoek door SRA blijkt dat een deel van de kantoren de aftapkranen voor het aanleveren van jaarrekeningen niet of niet goed heeft geïnstalleerd. Als kantoren enkele klanten willen uitzonderen van het uploaden van de jaarrekening, worden de instellingen voor het uploaden tijdelijk uitgezet.

AftapkraanNadat de instellingen bij klanten zijn goed gezet, worden de eerder aangepaste instellingen niet ongedaan gemaakt waardoor het downloaden prima werkt, maar jaarrekeningen niet automatisch worden aangeleverd en dus niet terecht komen in de BiZ-database. Gevolg is dat het langer duurt voordat benchmarksets beschikbaar zijn. Om zeker te weten dat uw instellingen juist staan, raadpleegt u de instructie voor de aftapkraan:

Twijfelt u of de aftapkraan bij u op de juiste manier is geïnstalleerd? Neem dan contact op via biz@sra.nl.

Aftapkraan lees meer > sluit

Mkb-branchescan: gratis adviestool voor uw website (update)

Na bekendmaking van de nieuwste BiZ-cijfers via het rapport Branches in Zicht 2019, wordt de Mkb-branchescan geactualiseerd met de nieuwste cijfers en actualiteiten per branche. Dit is hét moment om de scan te plaatsen, dan wel om uw klanten aan te schrijven om de scan in te vullen.

Uw klanten krijgen hiermee een persoonlijk adviesrapport waarin de eigen uitkomsten worden vergeleken met de branchegemiddelden, zoals de financiële verwachtingen in het mkb. Dit is extra interessant met de nieuwste cijfers en trends over 2018. Tevens wordt hierin verwezen naar u als adviseur, voor meer informatie en een persoonlijk advies.

Laagdrempelig

Het plaatsen van de scan is eenvoudig; dit kan via een banner (link), óf geïncorporeerd op uw site. Het invullen kost uw klant hooguit 5 minuten met als beloning een uniek rapport in de eigen branche. Aan het einde van het jaar ontvangt u de verzamelde uitkomsten per branche via onze rapportage ‘2020 in Zicht’.

Vraag kosteloos aan

Heeft u de scan nog niet, vraag deze dan nu gratis aan. Heeft u de mkb-branchescan al wel, dan hoeft u niets te doen. ‘Achter de schermen’ wordt de inhoud geüpdatet en u ontvangt een mailing als dit gereed is. Dit staat (onder voorbehoud) gepland voor: 4 juni 2019. Voor meer informatie, neem contact op met Leonie Derksen (lderksen@sra.nl of T 030 656 6060).

lees meer > sluit