SRA BIZ logo
...voor het ondernemende accountantskantoor.
 

SRA Corona-Barometer

Gedurende 15 weken heeft SRA een tweewekelijks onderzoek gedaan onder de leden, om te monitoren hoe mkb-ondernemers, specifiek in acht branches, ervoor staan. De laatste Barometer die vandaag is verschenen wijst uit dat het algehele sentiment niet eerder zo positief was. Een mooie start van het zomerseizoen!

Minder faillissementen en liquiditeitsproblemen dan verwacht

Grafiek BarometerHet percentage klanten waarvoor liquiditeitsproblemen wordt verwacht is gedaald naar 14% (47% in week 1) en het percentage klanten waarvoor een faillissement wordt verwacht is bijgesteld naar 5% (dit was bijna 12%). Het vertrouwen in de overheid is opnieuw toegenomen na het laatste pakket met steunmaatregelen.

Uitstel van belasting voor bijna 13%

Kijkend naar het gebruik van de steunmaatregelen, valt op dat vooral de nieuwe NOW 2.0 en de kredietfaciliteiten op dit moment het hoogst scoren, gevolgd door de TOFA-regeling voor flexwerkers. Het uitstel van belastingbetaling is voor 12,5% van de klanten aangevraagd. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat horecazaken het vaakst een beroep deden op de regeling: bijna 60 procent betaalt dit jaar later belasting vanwege de coronacrisis.

Horeca, detailhandel en automotive

De omzetprognoses voor het derde kwartaal zijn het meest somber voor de horeca, detailhandel en automotive. Opvallend is dat de verwachtingen voor de automotive een fractie negatiever zijn dan voor het derde kwartaal: 44% van de SRA-leden verwacht een gemiddelde omzetdaling van 20-40% in deze sector. De prognoses voor detailhandel zijn juist iets verbeterd, in lijn met de positieve berichten van het CBS over een omzetstijging van de detailhandel in april 2020. De omzetprognoses voor de horeca zijn weer een fractie negatiever dan voor het tweede kwartaal. Zo verwacht 30% van de SRA-leden een gemiddelde omzetdaling van 40-60% bij de horecaklanten.