Thuis in uw branche
Alle branchesContactformulier

Transport

Branchekennis

Logistiek icoon

De vooruitzichten voor de transport en logistiek zijn rooskleurig, ondanks de belemmeringen (vertragingen en hogere kosten, personeelstekorten) waar de branche mee wordt geconfronteerd. Duurzaamheid speelt een centrale rol, maar er zijn meer transities.

Voor ondernemers is het zaak om na te gaan wat de impact van de transitiepaden is voor de eigen organisatie en de vertaalslag te maken naar actieplannen. Hier ligt ook een belangrijke rol voor de accountant als trusted advisor. 

Publicaties

Het SRA-BiZ Sectorrapport Branches in Zicht geeft uniek inzicht in de actuele financiële trends en verwachtingen per branche.  Elk jaar worden de uitkomsten – de eerste harde cijfers over het afgelopen jaar - gepubliceerd op de voorpagina van het Financieele Dagblad. In de branchesignaleringen worden advieskansen en specifieke vraagstukken voor de branche uitgelicht.

Transport en duurzaamheid

De transportbranche kan niet om de gevolgen van het Klimaatakkoord heen. Vanaf 2022 mogen alleen vrachtauto’s met emissieklasse 6 en elektrische vrachtauto’s nog binnen de milieuzones rijden. Vanaf 2026 moeten de binnensteden geheel emissieloos zijn, komt er een heffing voor vrachtwagens van meer dan 3500 kg en wordt het emissiehandelssysteem EU-ETS aangepast: de emissies van de scheepvaart worden opgenomen en er komt een afzonderlijk nieuw emissiehandelssysteem voor de brandstofdistributie voor wegvervoer. Vanaf 2030 moeten alle nieuwe vrachtauto’s emissieloos zijn. Investeren in emissieloos transport is dus noodzakelijk en een belangrijk adviesthema.

Bijeenkomsten

Ontwikkeling en verdieping van branchekennis vindt plaats tijdens SRA-Branchegroepen, cursussen, de BiZ-Kennisdag en kringen.

Nieuws

Dagelijks worden in de SRA-Nieuwsbank (alleen beschikbaar voor Nieuwsbank-abonnees) advieswijzers, (branche)nieuws en nieuwsbrieven geplaatst voor uw klanten in de transportbranche.

Vaktechniek

BiZ-data geven inzicht in brancherisico’s en worden daarom toegepast in de fiscale- en samenstelpraktijk. Onder meer in de werkprogramma’s.

BiZ-data worden ook gebruikt bij de berekening van het risicoprofiel door middel van rating. Voor BiZ-abonnees is deze brancherating een integraal onderdeel van de benchmarkrapportage.

CAO's

Contact

Neem voor meer informatie contact op met:

Leonie Derksen

Leonie Derksen
Kennismanager
T 030 656 60 60
E lderksen@sra.nl

 

Bekijk alle branches