Thuis in uw branche

Duurzaamheid: wat kunt u van SRA verwachten in 2022?

  • Publicatiedatum: 31-1-2022
Duurzaam ondernemen

Wat kunt u van SRA verwachten op het gebied van duurzaam ondernemen? Want de energietransitie is in volle gang, onomkeerbaar en dat heeft grote gevolgen voor mkb-ondernemers. Vanuit de borging van de continuïteit van de mkb-ondernemer en intrinsieke motivatie is duurzaam ondernemen een thema waar u de komende jaren niet omheen kunt.

Verplichte duurzaamheidsrapportage CSRD

Per 2023 wordt bijvoorbeeld de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) voor grote bedrijven verplicht. Hierdoor moeten uw grote klanten verplicht gaan rapporteren over duurzaamheidsinformatie, waarop u als accountant assurance moet verlenen. U moet hiermee al in 2022 aan de slag.

Andere actualiteiten

En zo zijn er meer actualiteiten die grote gevolgen hebben voor ondernemers. Naast een verplichting als de CSRD, voeren Brussel, het kabinet, de keten en de banken de druk voor ondernemers verder op om te verduurzamen. Denk aan het verplichte energielabel C per 2023 of het plan dat bedrijven met meer dan 100 werknemers ieder jaar moeten gaan rapporteren over hun CO2-uitstoot voor het zakelijk en woon-werkverkeer.

Wat kunt u doen?

Door al die ontwikkelingen en klimaatregels wordt duurzaamheid voor uw advisering aan mkb-bedrijven een belangrijk thema. Hoe dan? Onze SRA-kantoren kunnen hun klanten helpen met het bespreken van een duurzaamheidsstrategie, met het in kaart brengen van continuïteitskwesties, met verslaglegging over duurzaam ondernemen en met financiering.

Guidance SRA

Om u daarbij te helpen, ontwikkelt SRA informatie en kennis, waar mogelijk in afstemming met partijen als de NBA, NVB en het ministerie van EZK. Denk aan een tool voor de vastlegging van CO2-emmissie, een lunchwebinar over de CSRD (geen kosten aan verbonden), een praktijkhandreiking, opleidingen en een praktische tijdlijn met de belangrijkste klimaatgerelateerde wetgeving per branche.

SRA-Koploperproject

Ook neemt een groep SRA-kantoren het voortouw in een koplopertraject, waarbij ze zelf gaan verduurzamen en kijken hoe ze die ervaring kunnen inzetten voor hun klanten. Verder gaat de commissie duurzaamheid onder voorzitterschap van bestuurslid Harry Marissen binnenkort van start.

Bekijk de roadmap met acties

Benieuwd wat u de komende periode van ons kunt verwachten? Bekijk dan onze roadmap voor het duurzaamheidsbeleid van SRA. Voor meer informatie, suggesties of aanbevelingen, neem contact op met Leonie Derksen of Judith van Teeffelen van het SRA-bureau via 030 656 60 60.

Bekijk de roadmap