Financiering: gangbare vormen
Dossier Financiering

Nieuwe financieringsvormen

Nieuwe financieringsvormen of ook wel alternatieve financiering genoemd is een financiering die niet van een bank komt. In aanvulling op banken bieden alternatieve financiers nieuwe vormen van financiering aan. De belangrijkste nieuwe financieringsvormenvormen op een rij.

Crowdfunding

Bij crowdfunding haal je via een platform geld op bij 'de crowd': mensen die een bedrag in jouw onderneming willen investeren. Je mobiliseert eerst je netwerk van vrienden en familie zodat je al een deel hebt voordat je campagne start. Bij zakelijke crowdfunding gaat het vaak om bedragen vanaf 50.000 euro, soms vanaf 25.000 euro. 

Microkrediet

Een microkrediet is een zakelijke lening van maximaal 50.000 euro voor startende en bestaande ondernemers. Deze vraag je aan bij Qredits.

MKB-krediet

Een MKB-krediet is een zakelijke lening van minimaal 50.000 euro en maximaal 250.000 euro. Deze vraag je ook aan bij Qredits.

Business angels

Business angels zijn particuliere of informele investeerders, vaak ex-ondernemers, die alleen of met een groep zakelijk een bedrag tussen de 50.000 en 750.000 euro in je bedrijf investeren.

Kredietunies

Een kredietunie is een coöperatie van ondernemers, die financiering en coaching biedt voor bedragen tussen de 50.000 en 250.000 euro.

MKB-beurzen

De NPEX is een effectenbeurs voor mkb-ondernemers op zoek naar (groei)kapitaal voor een bedrag tussen de 1 miljoen en 10 miljoen euro. Een andere mkb-beurs is Nxchange, een effectenbeurs voor mkb-ondernemers voor directe handel in effecten tussen bedrijven en beleggers. Financiering vanaf 200.000 euro.

Participatiemaatschappijen

Een participatiemaatschappij beheert het vermogen van institutionele beleggers en beleggingsfondsen in een fonds en richt zich op het grotere mkb met bedragen tussen de 1 miljoen en 2 miljoen euro.

Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen

Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM) zijn participatiemaatschappijen van provincies en investeren vooral in innovatieve en snelgroeiende bedrijven. De voorwaarden verschillen per ROM en het minimumbedrag is 50.000 euro.

Contact / vragen

Heeft u vragen over vormen van financiering? Neem dan contact op met  Leonie Derksen, Kennismanager bij SRA:

Leonie Derksen 

Leonie Derksen
T 030 656 6060
E lderksen@sra.nl