Thuis in uw branche
Bekijk het Dossier SBR

Er is nog veel te doen, dus kom in beweging!

  • Publicatiedatum: 2-10-2017

Aan het begin van 2017 maakte SRA zich ernstige zorgen over de implementatie van SBR. Dat heeft in het voorjaar geleid tot het schrijven van een Zorgenbrief aan de SBR-community. In vervolg hierop zijn diverse gesprekken gevoerd met onder andere de vertegenwoordigers uit de SBR-governance, accountantskantoren en softwareleveranciers.

Het heeft onder meer geleid tot een openhartige dialoog tussen betrokken partijen en een uitnodiging aan SRA om toe te treden tot het SBR-Platform, om ook op die manier bij te dragen aan de voortgang. De focus van SRA ligt hierbij met name op een verantwoorde implementatie van SBR in de keten. Er zijn immers nog genoeg uitdagingen. SRAadviseur praat hierover met Fou-Khan Tsang, SRA-bestuurder, en Menno Kooreman, manager SRA-Automatisering.

Grote uitdagingen rondom SBR-Assurance

Kooreman SRAadviseurKooreman: "Een groot item dat er nu aankomt is SBR-Assurance. Het fiscale domein was een paar jaar geleden nog redelijk eenvoudig. Als een aangiftebericht eenmaal is samengesteld, wordt het via 'de SBR-lijn' verstuurd en daarmee is het klaar. Min of meer hetzelfde kan worden gezegd van de publicatiestukken voor micro- en kleine ondernemingen. Nu 1 januari 2018 SBR ook verplicht wordt voor de publicatiestukken van middelgrote ondernemingen, wordt het een stuk ingewikkelder omdat er dan ook een controleverklaring moet worden meegestuurd."

Tsang SRAadviseurTsang voegt hier aan toe: "En dan hebben we ook te maken met de banken. Zij vragen in de kredietrapportages veel meer uit dan accountants gewend waren in te sturen. Veel van die aanvullende gegevens halen wij niet zomaar uit het eigen systeem, die liggen in nogal wat verschillende bronnen opgeslagen. Sommige van die bronnen liggen bij de banken zelf. Zij zijn niet heel open over het aantal aanleveringen, maar onze indruk is dat het nog niet storm loopt met SBR-kredietrapportages."


Lees verder in de SRAadviseur