Thuis in uw branche
Bekijk alle vaktechnische kringen

Assistenten kring 2023-2024

SRA organiseert op vier locaties Assistenten kringen

Tijdens de kwartaalbijeenkomsten van deze kring behandelt een deskundige een voor de werkzaamheden van de assistent-accountant (relevant) actueel thema.

Overzicht

Prijs SRA-leden: € 720,00
Prijs niet-leden: € 860,00
Groepsgrootte: 35
PE-uren/punten:
AA/RA/RC 10
RB Algemeen 7.5
RB Fiscaal 2.5
Bestemd voor: Gevorderd assistent-accountant, Zelfstandig assistent-accountant, Beginnend assistent-accountant
Leerdoelen:

Overall leerdoel:
Ik ben in staat om de actualiteiten op assistentenniveau op het gebied van accountancy toe te passen in de praktijk.

Ik ben in staat om:

 • De richtlijnen van de VGBA, NOCLAR, NVKS, Wwft en Standaard 4410 toe te passen in mijn praktijk als assistent-accountant.
 • De wijzigingen in de fiscale regels met betrekking tot inkomstenbelasting toe te passen in mijn praktijk als assistent-accountant.
 • De richtlijnen RJK bij het samenstellen van jaarrekeningen toe te passen in mijn praktijk als assistent-accountant.
 • De IT ontwikkelingen te signaleren en toe te passen in mijn praktijk als assistent-accountant.

Uw contactpersoon

Danielle Janssen van Rumpt

Daniëlle Janssen – Van Rumpt

Manager Kringbijeenkomsten

E djanssen@sra.nl
030 656 60 60

Alle docenten

Inhoud

Tijdens de kwartaalbijeenkomsten van deze kring behandelt een deskundige een voor de werkzaamheden van de assistent-accountant relevant en actueel thema.

Er is gelegenheid om met de gastspreker en collega’s van gedachten te wisselen over vraagstukken rond dit thema. Ook kunt u vooraf cases uit uw praktijk over het onderwerp inbrengen.

De bijeenkomsten worden voorgezeten door een vaste kringvoorzitter en zijn uitsluitend toegankelijk voor leden van de kring. 

Tijden

 • Start altijd om 16.00 uur en eindigt om 18.30 uur
 • Aansluitend vindt er een netwerkborrel plaats

Programma 2023-2024

 • Actualiteiten samenstelpraktijk (sept/okt 2023)
 • Fiscale actualiteiten (november 2023)
 • Aandachtspunten externe verslaggeving (feb 2024)
 • Actualiteiten IT (mei 2024)

Voordelen lidmaatschap

 • U bent verzekerd van deelname aan de vier kringbijeenkomsten
 • U houdt uw vaktechnische kennis up to date
 • U heeft invloed op de keuze van de thema’s en de te behandelen stof
 • U investeert 10 PE-uren AA/RA/RC en 10 PE-punten (RB) per jaar*

*Ook in het kader van de NPVE is het belangrijk om uw vakbekwaamheid op peil te houden. Het volgen van deze actualiteitenbijeenkomsten past hierbij uitstekend (het aantal PE-uren hieraan besteed is een indicatie van de belasting).

Een jaarlidmaatschap kost voor het seizoen 2023-2024 voor vier bijeenkomsten € 720 (€ 180 per bijeenkomst). Indien u werkzaam bent bij een kantoor dat geen lid is van SRA betaalt u € 860 (€ 215 per bijeenkomst). Het kringlidmaatschap wordt jaarlijks automatisch verlengd.

Er zijn assistenten kringen in Zwolle (Mercure Zwolle), Houten (Postillion Hotel Bunnik), Amsterdam (Mercure Amsterdam West) en Eindhoven (Novotel Eindhoven). 

Wij onderzoeken de mogelijkheden om voor assistent-accountants een Assistenten kring in Akersloot en/of Delft te starten. Wij zijn benieuwd of hier bij kantoren interesse voor is. 
Het gaat om een indicatie van de interesse zodat wij kunnen beoordelen of het zinvol is om daadwerkelijk in een nieuwe regio te kunnen starten.

Heeft u interesse in deelname aan de SRA-Assistentenkring Akersloot of Delft? Laat hier uw gegevens achter en dan houden we u op de hoogte van de verdere voortgang van deze nieuwe regio.

Locatie & Datum

AMSTERDAM

Tijd & bijzonderheden: De kringbijeenkomsten starten altijd om 16:00 uur (einde: 18:30 uur). Aansluitend vindt er desgewenst een netwerkborrel plaats. Beschikbaar
Wanneer: 17-10-2023, 15-11-2023, 06-02-2024 en 16-05-2024
Locatie: Mercure Hotel Amsterdam West in Amsterdam / routebeschrijving
Cursuscode: FVKR37499

BUNNIK

Tijd & bijzonderheden: De bijeenkomsten starten altijd om 16.00 uur (einde: 18.30 uur). Aansluitend vindt er desgewenst een netwerkborrel plaats. Beschikbaar
Wanneer: 27-09-2023, 13-11-2023, 05-02-2024 en 23-05-2024
Locatie: Postillion Hotel Utrecht Bunnik in Bunnik / routebeschrijving
Cursuscode: FVKR37502

EINDHOVEN

Tijd & bijzonderheden: De kringbijeenkomsten starten altijd om 16:00 uur (einde: 18:30 uur). Aansluitend vindt er desgewenst een netwerkborrel plaats. Beschikbaar
Wanneer: 25-09-2023, 27-11-2023, 01-02-2024 en 21-05-2024
Locatie: Novotel Eindhoven in Eindhoven / routebeschrijving
Cursuscode: FVKR37501

ZWOLLE

Tijd & bijzonderheden: De kringbijeenkomsten starten altijd om 16:00 uur (einde: 18:30 uur). Aansluitend vindt er desgewenst een netwerkborrel plaats. Beschikbaar
Wanneer: 26-09-2023, 22-11-2023, 07-02-2024 en 14-05-2024
Locatie: Mercure Zwolle in Zwolle / routebeschrijving
Cursuscode: FVKR37500

Programma

Actualiteiten samenstelpraktijk (sept/okt 2023)

De regels rond het samenstellen van de jaarrekening wijzigen continu. Wat is de invloed van de VGBA, NOCLAR en Wwft op de samenstelwerkzaamheden voor de assistent-accountant? In deze bijeenkomst wordt de samenhang tussen de VGBA, NOCLAR en de Wwft op interactieve wijze besproken. Uiteraard met praktische voorbeelden uit de praktijk.
Gastspreker: mr. drs. Winfred Merkus RA, zelfstandig gevestigd accountant en regiocoördinator van de SRA Reviewcommissie.

Fiscale actualiteiten (nov 2023)

De fiscale wetgeving kent jaarlijks nieuwe regelingen. Ondernemers en particulieren moeten tijdig op deze wijzigingen inspelen om de belastingdruk over het lopende jaar te beperken en goed voorbereid op de nieuwe fiscale regelingen het nieuwe jaar in te gaan. Tijdens deze bijeenkomst komen de belangrijkste wijzigingen in het belastingplan 2024 aan bod. Aansluitend is er uiteraard aandacht voor de aangiften over 2023.
Gastspreker: drs. Jan Langers, partner bij Marree & Van Uunen Belastingadviseurs

Aandachtspunten externe verslaggeving (feb 2024)

Tijdens deze bijeenkomst staan de belangrijkste verslaggevingsontwikkelingen van kleine rechtspersonen en micro-rechtspersonen, zoals onderhanden werk en onderhanden projecten centraal. Daarnaast is er aandacht voor casussen uit de samenstellingspraktijk. Deze bijeenkomst heeft een praktische insteek.
Gastspreker: Nees de Vos RA, hoofd Vaktechniek bij Moore DRV, audit docent aan de Erasmus Universiteit en lid van de SRA-Commissie Vaktechniek Accountancy.

Actualiteiten IT (mei 2024)

Cyberrisico’s hebben grote gevolgen voor de continuïteit van het accountantskantoor en het bedrijf van de klant. Tijdens deze bijeenkomst staan we uitgebreid stil bij de risico's als gevolg van cybercriminaliteit. Mede gestimuleerd door Covid en onze verder toegenomen afhankelijkheid van IT is het aantal cyberaanvallen exponentieel gestegen en dat geldt ook voor de kosten van schade door cybercriminaliteit. Dit heeft enorme impact op de beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid van de informatievoorziening van organisaties. Een interactieve bijeenkomst waarin de risico’s worden besproken aan de hand van heldere voorbeelden uit de praktijk.
Gastspreker: ing. Jeroen Kuper RE, IT-auditor en strategisch adviseur op het gebied van technologische innovatie.

Docent(en)

Winfred Merkus

Mr. drs. Winfred Merkus RA

Mr. drs. Winfred Merkus RA is zelfstandig gevestigd accountant en regiocoördinator van de SRA Reviewcommissie.

Jan Langers

drs. Jan Langers

drs. Jan Langers is partner bij Marree & Van Uunen Belastingadviseurs te Oisterwijk.

Nees de Vos

drs. Nees de Vos RA

drs. Nees de Vos RA is hoofd vaktechniek bij Moore DRV, audit docent aan de Erasmus Universiteit en lid van de SRA-Commissie Vaktechniek Accountancy.

Jeroen Kuper

ing. Jeroen Kuper RE

ing. Jeroen Kuper RE is IT-auditor en strategisch adviseur op het gebied van technologische innovatie, eigenaar van Technogratie en universitair docent aan de Rijksuniversiteit Groningen.

 

Meer over dit onderwerp

Toon meer Toon minder