Na jaren van stagnatie neemt het aantal boekenonderzoeken momenteel weer toe. Met nieuwe medewerkers die gebruik maken van de steekproefmethodiek. Hoe treedt u de fiscus proactief tegemoet én op welke wijze beschermt u de belangen van uw klant?
Naast de doorontwikkeling van horizontaal toezicht gaat de fiscus steeds meer werken met data-analyses en steekproeven. Met het nieuwe jaarplan 2020-2025 staan ondernemers, die niet onder het horizontaal toezicht vallen, nu extra in de picture! U en uw klant krijgen te maken met de nieuwe controlemethodiek van de Belastingdienst. Gezien de grotere risico’s voor uw klant vraagt dit om een andere en meer proactieve houding van u als adviseur.
Hoe voert de Belastingdienst een controle uit en hoe kunt u daarop anticiperen? Hoe bewaakt u de bewijspositie van uw klant optimaal en hoe kunt u samen met de klant voorkomen dat het onderzoek ontspoort? Voor 2023 is een nieuwe praktijkcasus de basis voor het bespreken van alle aspecten in een belastingonderzoek waar een steekproef wordt uitgevoerd.
- Hoe begeleidt u de klant optimaal tijdens een boekenonderzoek nieuwe stijl?
- Risico’s per fase volgens het Handboek Controle Belastingdienst
- Risicomodel Belastingdienst: verschillende scenario’s uitwerken voor uw klant
- Zelf monitoren en rol adviseur: data analyse en steekproeven
- Praktijkvoorbeelden
Deze cursus is voor het jaar 2023 geaccrediteerd door het RB voor het verplichte PE-onderwerp Tax Technology. Indien u in het jaar 2022 niet voldoende punten heeft behaald voor het verplichte PE-onderwerp Tax Technology, kunt u dit jaar alsnog uw punten behalen met deze cursus.
Wij zijn van oordeel dat deze cursus voldoet aan de minimumvoorwaarden voor onderwijs als gesteld in het PE-reglement van de Nederlandse orde van Belastingadviseurs en voor 6 uren kan worden ingebracht voor de PE-verplichting van NOB-leden.