Bullwhip in toeleverketens
Bullwhips zijn krachtige golfbewegingen in de wereldwijde toeleverketens die sterke effecten kunnen veroorzaken. De bullwhip van 2008-2010 (die past binnen de zogeheten Lehman Wave) was een klassieker. De bullwhip als gevolg van de Coronapandemie is nog volop bezig. Tijdens deze bijeenkomst krijgt u inzicht in hoe bullwhips ontstaan, hoe zij door bedrijfsketens golven, waarom ze in kracht groeien en hoe ze dempen. Met voorbeelden uit de chemische industrie, de halfgeleider- en automobielindustrie en de containervracht. Kan er iets aan gedaan worden? Wat zijn de gevolgen voor beschikbaarheid van goederen, wat is het effect op (tussen)voorraden, prijzen, kosten en winst? Een bijzonder relevant onderwerp voor de accountant/adviseur die een goede bedrijfsverkenning wil uitvoeren.
Gastspreker: Robert Peels; oprichter van Flostock, een consultancy gespecialiseerd in volatiliteit en forecasting.
Ontwikkelingen in de medische sector - eerstelijns gezondheidszorg
Zorgprofessionals in de eerstelijns worden nog steeds in toenemende mate geconfronteerd met marktwerking en hebben daarbij te maken met basisprincipes uit het bedrijfsleven, maar daarnaast worden ze ook beschouwd als maatschappelijke ondernemingen die sociaal opereren en zich continu aan alle (sociale) wet- en regelgevingen moeten verbinden. Hoe kunt u ze helpen met het uitwerken van een toekomstbestendige strategie. En welke bedrijfsmatige keuzes moeten ze maken? Tijdens deze bijeenkomst komen de recente ontwikkelingen binnen de eerstelijns gezondheidszorg aan de orde. U krijgt meer inzicht in de situaties waar uw klanten voor komen te staan zodat u ze na afloop (nog) beter kunt adviseren.
Gastspreker: Ellen van der Meer–Nuijten; Algemeen directeur en eigenaar RondOm Podotherapeuten en bestuurder van diverse eerstelijns organisaties
Ontwikkelingen in de horeca
Ruim twee jaar geleden deed corona zijn intrede in de samenleving. Hoe staat de horecasector er inmiddels voor? Wat staat de sector nu en in de toekomst te wachten? Het concurrentieveld van de horecasector verbreed aanzienlijk. Wat betekent dit voor de omzetontwikkelingen op lange termijn en welke kansen zijn er voor de horecasector tot 2030? Tijdens deze bijeenkomst worden de actuele ontwikkelingen in de foodservice sector uitvoerig besproken.
Gastspreker: Inga Blokker; Directeur The Food Research Company
IT ontwikkelingen in het MKB
Een mkb-ondernemer en zijn accountant moeten voorbereid zijn op veranderingen als gevolg van technologische innovatie. Continious auditing en monitoring, blockchain, artificial intelligence, robotisering: ze hebben volgens velen grote impact. Maar hoe zit dat met de risico's die kleven aan al die nieuwe technologie en de impact die deze risico's kunnen hebben op de continuïteit van organisaties. Ransomware wordt nog veel te weinig genoemd als risico, terwijl de kans en impact hiervan vele malen groter is voor organisaties. Tijdens deze bijeenkomst behandelen we diverse vraagstukken waarop een ondernemer voorbereid moet zijn en bespreken we diverse facetten en de laatste ontwikkelingen op het gebied van ransomware. Na afloop bent u in staat digitale risico’s tijdig te signaleren en weet u welke maatregelen u kunt nemen om uzelf én uw klant tegen deze nieuwe risico’s te wapenen.
Gastspreker: Jeroen Kuper RE is IT-auditor en strategisch adviseur op het gebied van technologische innovatie.