Thuis in uw branche

Docentenkring 2024

Bent u docent aan een Hogeschool of Universiteit en op zoek naar de laatste ontwikkelingen en actualiteiten in de accountancy? Neem dan gratis deel aan de Docentenkring 2024! 

Overzicht

Prijs SRA-leden: € 0,00
Groepsgrootte: 20
PE-uren/punten:
Leerdoelen:

U bent op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en actualiteiten in de accountancy en u kunt concrete handvatten meegeven aan uw studenten.

Peter Schimmel

Drs. Peter Schimmel RA CFE

Drs. Peter Schimmel RA CFE is partner BDO Forensics & Technology, schrijft artikelen en opinies en geeft les over fraude- en corruptiebeheersing en het doen van goed onderzoek. 

Alle docenten

Inhoud

Dit jaar organiseert SRA weer een nieuwe docentenkring! De kring bestaat uit 2 online kennissessies en een fysieke relatiedag. Bent u docent aan een Hogeschool of Universiteit en op zoek naar de laatste ontwikkelingen en actualiteiten in de accountancy? Neem gratis deel aan de 3 bijeenkomsten met interessante onderwerpen en hét moment om te netwerken met andere docenten binnen de accountancy.

Alle dagen staan in het teken van de accountancy in constante ontwikkeling en bestaat uit onderstaande onderwerpen.

  • Corruptierisico’s binnen het mkb
  • Data Analyse in de accountancy
  • Duurzaamheid in het mkb (Relatiedag)

De twee online kennissessies vinden plaats via Zoom. De relatiedag vindt fysiek plaats bij SRA in De Meern, Utrecht en is inclusief lunch.

Locatie & Datum

Datum & tijd:
Woensdag 15 mei 2024 van 16:00 uur tot 18:00 uur (online) en woensdag 10 juli 2024 van 12:30 uur tot 17:30 uur (fysiek).
Bijna vol
Locatie: Informatie volgt in Utrecht /routebeschrijving
Cursuscode: CAKR38207

Programma

Online sessie 1: Corruptierisico’s binnen het mkb
Maandag 4 maart 2024 van 16:00 uur tot 18:00 uur 

Corruptie is zodanig actueel dat accountants er iedere dag mee in aanraking komen. Weet u wanneer accountants in actie moet komen volgens de nieuwe wet- en regelgeving?

Fraude en corruptie worden vaak in een adem genoemd. Toch is corruptie wezenlijk anders, veel meer voorkomend dan fraude en gebeurt het veelal onder de ogen van de accountant. Er wordt rondom corruptie steeds meer verwacht van de accountant, zowel in de samenstel-, controle- als adviespraktijk. Een niet-toereikende AO/IB kan zelfs een strafbaar feit opleveren onder de anti-corruptiewetgeving! En ook de AFM vraagt accountantsorganisaties aandacht te hebben voor de beheersing van corruptierisico’s.

Wat zijn ‘corruptie aandachtsgebieden’ bij relatiebeheer, inkoop, aanbesteding, personeelsbeleid, en facturering? Wat zijn de basismechanismen én aandachtsgebieden van omkoping? Hoe moeten accountants omgaan met grijze gebieden rond steekpenningen en facilitation payments? Wat kunnen zij doen bij afdreiging? Met actuele voorbeelden leert u meer over de nieuwe wet- en regelgeving.

Docent: Drs. Peter Schimmel RA CFE

Online sessie 2: Data Analyse in de accountancy
Woensdag 15 mei 2024 van 16:00 uur tot 18:00 uur 

In een efficiënte en kwaliteitsgerichte controlepraktijk ontkomt men niet meer aan data-analyse. Wanneer en hoe passen accountants data-analyse toe en wat zijn de voordelen? Data-analyse kan bijvoorbeeld helpen om de business en de interne beheersing van controleklanten beter te begrijpen.

Tijdens deze sessie leert u kritisch de bevindingen uit de data-analyse te evalueren en te bepalen wat de vervolgstappen zijn. Wanneer heeft data-analyse toegevoegde waarde? Hoe beoordeelt en onderbouwt u of de data betrouwbaar en valide zijn? Hoe kunnen accountants of controleleiders het controleproces met data-analyse beter managen? Wat is de samenhang data-analyse en steekproeven?

Docent: Arnold Westgeest RE

Relatiedag: Duurzaamheid in het mkb
Woensdag 10 juli 2024 van 12:30 uur tot 17:30 uur, inlucief lunch

Wat is het belang van betrouwbare duurzaamheidsinformatie en hoe versterkt het de rol van accountants op dit gebied? Ontdek tijdens onze Relatiedag de wereld van relevante en betrouwbare duurzaamheidsinformatie en ga zelf aan de slag met een unieke business-simulatie! Stap in de schoenen van een professional en ervaar uit eerste hand hoe relevante en betrouwbare duurzaamheidsinformatie in de praktijk wordt verzameld en beheerd, en ervaar de cruciale rol van de accountant.

Vanaf het verkennen van het businessmodel tot het begrijpen van de volledige keten en het creëren van waarde binnen de organisatie, nemen we je mee op een boeiende reis. Leer over de impact van beslissingen, het belang van dubbele materialiteit, het proces van informatieverschaffing en de complexiteit van het omgaan met frauderisico's, allemaal terwijl je voldoet aan strikte wet- en regelgeving.

Docenten: drs. Jennifer Kuiper RA CME MSc en drs. Rob M.J. Christiaanse RA

Docent(en)

Peter Schimmel

Drs. Peter Schimmel RA CFE

Drs. Peter Schimmel RA CFE is partner BDO Forensics & Technology, schrijft artikelen en opinies en geeft les over fraude- en corruptiebeheersing en het doen van goed onderzoek. 

Arnold Westgeest

Arnold Westgeest RE

Arnold Westgeest MSc. RE is zelfstandig adviseur op gebied van accountantscontrole, IT-audit en data-analyse.

Jennifer Kuiper

drs. Jennifer Kuiper RA CME MSc

drs. Jennifer Kuiper RA CME MSc is instructional designer en docent en kerngroep lid aan de Nyenrode Business Universiteit.

Rob Christiaanse

drs. Rob Christiaanse RA

drs. Rob Christiaanse RA is directeur van EFCO BV en docent aan de Nyenrode Business Universiteit en de Vrije Universiteit Amsterdam.