Thuis in uw branche
Bekijk alle vaktechnische kringen

Kring Kwaliteits- en beleidsbepalers 2023-2024

Naar een verbeterde kwaliteitsbeheersing in de niet-OOB-organisatie

Tijdens de bijeenkomsten van deze kring wordt uitgebreid ingegaan op de maatregelen en thema’s die moeten leiden naar een betere kwaliteit van de niet-OOB-accountantsorganisaties.

Meer informatie alleen toegankelijk voor SRA-leden.   Registreer of Log in.

Overzicht

Prijs SRA-leden: € 735,00
Groepsgrootte: 50
PE-uren/punten:
AA/RA/RC 10
Bestemd voor: Accountant vennoot/medewerker
Leerdoelen:

Overall leerdoel:
De kwaliteitsbeheersing van de dienstverlening in de (accountancy-)praktijk te verbeteren.

Ik ben in staat om:

 • Te adviseren over organisatorische en technische beveiligingsmaatregelen.
 • Een bijdrage te leveren aan het duurzaamheidsbeleid binnen mijn kantoor.
 • De impact, werking en ethische beleidsaspecten rondom AI te begrijpen en toe te passen in mijn praktijk. 
 • Een risicobeoordeling voor witwassen en terrorismefinanciering uit te voeren en ongebruikelijke transacties te herkennen en op de juiste wijze te melden.

Daniëlle Jansen

Daniëlle Janssen – Van Rumpt

Manager Kringbijeenkomsten

E djanssen@sra.nl
030 656 60 60

Alle docenten

Inhoud

SRA organiseert op twee locaties kringen Kwaliteits- & beleidsbepalers.

Mede in het kader van het NBA-rapport ‘In het Publiek belang: het kan echt beter!’ organiseert SRA een aantal regionale kringbijeenkomsten gericht op de bestuurders en andere functionarissen die bij SRA-kantoren eindverantwoordelijk zijn voor de invoering en opvolging van de maatregelen.

Tijdens de bijeenkomsten van deze kring wordt uitgebreid ingegaan op de maatregelen en thema’s die moeten leiden naar een betere kwaliteit van de niet-OOB-accountantsorganisaties.

Er is gelegenheid om met de voorzitter, de gastspreker en collega’s van gedachten te wisselen over vraagstukken rond de thema’s en de implementatie van de maatregelen. Ook kunt u cases uit uw praktijk over het onderwerp inbrengen.

De bijeenkomsten worden voorgezeten door een bestuurslid van SRA en zijn uitsluitend toegankelijk voor leden van de kring.

 

Tijden

 • Start altijd om 16.00 uur en eindigt om 18.30 uur
 • Aansluitend vindt er een netwerkborrel plaats

Programma 2023-2024

 • Cybersecurity - kantoor (nov 2023)
 • Duurzaamheid en beleid (feb 2024)
 • AI - beleidsmatig (april 2024)
 • Wwft - inzicht in processen (juni 2024)

Voordelen lidmaatschap

 • U bent verzekerd van deelname aan de vier kringbijeenkomsten
 • U krijgt nog beter inzicht in de maatregelen die leiden tot een betere kwaliteit
 • U heeft invloed op de keuze van de thema’s en de te behandelen stof
 • U kunt desgewenst een vervanger afvaardigen (als het onderwerp hierom vraagt)
 • U investeert 10 (AA/RA/RC) PE-uren per jaar*

*Ook in het kader van de NVPE is het belangrijk om uw vakbekwaamheid op peil te houden. Het volgen van deze actualiteitenbijeenkomsten past hierbij uitstekend (het aantal PE-uren hieraan besteed is een indicatie van de belasting).

Een jaarlidmaatschap kost voor het seizoen 2023-2024 voor vier bijeenkomsten € 735,- (€ 184,- per bijeenkomst). Wilt u met twee personen deelnemen dan betaalt u € 1.100,-. Het kringlidmaatschap wordt jaarlijks automatisch verlengd.

Er zijn kringen in de regio Houten bij Van der Valk Vianen en in de regio Den Haag bij Van der Valk Den Haag-Nootdorp.

De kringbijeenkomsten zijn vooral gericht op de bestuurders en andere functionarissen die bij SRA-kantoren verantwoordelijk zijn voor de invoering en opvolging van de maatregelen.

Locatie & Datum

DEN HAAG-NOOTDORP

Tijd & bijzonderheden: De kringbijeenkomsten starten altijd om 16:00 uur (einde: 18:30 uur). Aansluitend vindt er desgewenst een netwerkborrel plaats. Beschikbaar
Wanneer: 11-12-2023, 08-02-2024, 22-04-2024 en 19-06-2024
Locatie: Van der Valk Hotel Den Haag - Nootdorp in Nootdorp / routebeschrijving
Cursuscode: FVKR37914

VIANEN-UTRECHT

Tijd & bijzonderheden: De kringbijeenkomsten starten altijd om 16:00 uur (einde: 18:30 uur). Aansluitend vindt er desgewenst een netwerkborrel plaats. Beschikbaar
Wanneer: 04-12-2023, 01-02-2024, 17-04-2024 en 24-06-2024
Locatie: Hotel Vianen in Vianen ut / routebeschrijving
Cursuscode: FVKR37913

Programma

Cybersecurity - kantoor (november 2023)

Cyberrisico’s hebben grote gevolgen voor de continuïteit van het accountantskantoor en het bedrijf van de klant. We staan uitgebreid stil bij de risico's als gevolg van cybercriminaliteit. Tijdens deze interactieve bijeenkomst met praktijkvoorbeelden wordt u bijgepraat over de laatste ontwikkelingen en mogelijke gevolgen en krijgt u inzicht hoe u beveiligingsrisico’s voor het kantoor kunt voorkomen. Na afloop kunt u als beleidsbepaler in uw organisatie concreet aan de slag.
Gastspreker: ing. Jeroen Kuper RE is IT-auditor en strategisch adviseur op het gebied van technologische innovatie.

Duurzaamheid en beleid (februari 2024)

Duurzaamheid staat hoog op de agenda. Maar hoe bereidt u uw kantoor hierop voor? ESG hoort tegenwoordig terug te komen in de hele organisatie, van strategievorming tot risicomanagement en risico analyse en zelfs tot het toetsen van de jaarrekening. Wat betekent dit voor de cultuur en mindset van de organisatie. Hoe gaat u aan de slag rekening houdend met de uitdagende marktomstandigheden waaronder personeelskrapte en de lastige klant of collega waarbij duurzaamheid nog niet altijd tot de verbeelding spreekt. Welke invloed heeft u binnen uw organisatie? Tijdens deze bijeenkomst delen we actuele en praktische inzichten, concepten en methoden om hierop in te spelen.
Gastspreker: Leonard van Brunschot MSc RA is werkzaam als ESG en finance consultant. Tevens is hij verbonden als docent aan Nyenrode Business Universiteit en als Register Accountant bij diverse accountantskantoren.

AI - beleidsmatig (april 2024)

De ontwikkelingen rondom digitalisering, data en AI gaan razendsnel. AI-systemen integreren steeds meer in bedrijfsprocessen en de dagelijkse werkzaamheden van medewerkers. Met name door de snelle opkomst van generatieve AI-toepassingen. Welke risico’s brengt dit met zich mee op het gebied van o.a. datakwaliteit, gegevensbescherming (AVG), intellectueel eigendom en geheimhouding. En hoe zorgt u als eindverantwoordelijke voor een juiste beleidsmatige opzet binnen uw (accountants)kantoor?
Gastsprekers: P. (Peter) Kager is Chief Quality Officer (CQO) bij ICTRecht en verantwoordelijk voor het borgen van de kwaliteit van werk.

Wwft - inzicht in processen (juni 2024)

De ontwikkelingen op het gebied van de Wwft staan niet stil. Wat zijn de verwachtingen en wat is de effectiviteit op de uitvoering hiervan? Welke gevolgen hebben de ontwikkelingen voor de werkzaamheden op het gebied van de bestrijding van witwassen en corruptie in de financiële sector? De kwaliteits- en beleidsbepalers hebben een brede verantwoordelijkheid. Eén daarvan is de verantwoordelijkheid voor het stelsel van kwaliteitsbeheersing. Welke koppeling is er te maken tussen Wwft en ISQM1? Deze vragen en andere interessante invalshoeken worden uitgebreid behandeld.
Gastsprekers: D. (Dick) Alblas AA. Is advocaat bij Vos & De Lange Advocaten, specialist financieel economisch straf- en sanctierecht, tuchtrecht voor accountants- en belastingadviseurs.

Docent(en)

Jeroen Kuper

ing. Jeroen Kuper RE

ing. Jeroen Kuper RE is IT-auditor en strategisch adviseur op het gebied van technologische innovatie, eigenaar van Technogratie en universitair docent aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Dick Meester

Dick Meester RA

Dick Meester RA is voorzitter van de SRA-Review Commissie.

Leonard van Brunschot

Leonard van Brunschot MSc RA

Leonard van Brunschot MSc RA is werkzaam als ESG en finance consultant. Tevens is hij verbonden als docent aan Nyenrode Business Universiteit en als Register Accountant bij diverse accountantskantoren.

Peter Kager

mr. Peter Kager

mr. Peter Kager is Chief Quality Officer (CQO) bij ICTRecht en verantwoordelijk voor het borgen van de kwaliteit van werk.

Dick Alblas

Dick Alblas AA

Dick Alblas AA is advocaat bij Vos & De Lange Advocaten, specialist financieel economisch straf- en sanctierecht, tuchtrecht voor accountants- en belastingadviseurs.