Uw klant wordt geconfronteerd met allerlei duurzaamheidsvraagstukken. Hoe helpt u uw klant bij het maken van stappen op de duurzaamheidstrap mét meetbaar financieel resultaat?
De toekomst en continuïteit van organisaties, ook in het MKB, is meer en meer gelinkt aan niet-financiële informatie. Stakeholders hechten meer belang aan de ‘wereld achter de jaarrekening’, zoals informatie over arbeidsaspecten, stabiliteit, CO2-reductie, elektrische voertuigen en duurzame huisvesting. Ook worden jaarverslagen en duurzaamheidsverslagen een belangrijk instrument richting o.a. banken, afnemers en aandeelhouders. Voor de mkb-ondernemer dus een belangrijk onderwerp als het gaat om zijn continuïteit.
Dit vraagt ook meer kennis van u als accountant! Hoe adviseert u uw klanten over deze actuele thema’s? Hoe controleert u duurzaamheidsplannen en niet-financiële informatiestromen met voldoende zekerheid? En wat zijn de nieuwe kansen in de praktijk? Creëer nieuwe advieskansen en signaleer risico’s binnen dit nieuwe domein in het MKB. In deze tweedaagse masterclass worden theorie en casuïstiek afgewisseld aan de hand van 10 praktische stappen.
- Stappenplan NEMACC: hoe past u die toe in uw praktijk?
- Offertetraject en randvoorwaarden voor de assurance- en adviesopdracht
- Welke aandachtspunten heeft de opdrachtaanvaarding?
- Impact van o.a. omgevingsfactoren, technologie, structuren etc.
- Verslaggevingsprocessen en beheersingsmaatregelen bepalen
- Risicoanalyse rondom duurzaamheid
- Toetsen van toereikendheid verkregen bewijs
- Bevestiging door de onderneming en toestemming tot openbaarmaking
- Communicatie door de accountant
- Praktijkcases uit het mkb
Als vervolg op deze cursus kunt u deelnemen aan de reguliere 1-jarige ESG Assurance opleiding van de RUG