Ondernemers moeten gaan voldoen aan strenge duurzaamheidseisen. Grote bedrijven eerst (CSRD), maar het mkb volgt snel. Zeker als zij toeleverancier aan grote bedrijven of de overheid zijn!
Ook banken vereisen steeds meer rapportages op duurzaamheid. Zij hebben toenemende rapportageverplichtingen over de duurzaamheid van hun kredietportefeuille. Wil de continuïteit van de mkb’er niet in gevaar komen, dan moeten ze dus mee. De vrijblijvendheid is eraf!
Waar staat uw klant nu en wat is het transitieplan op weg naar een toekomstbestendig businessmodel? Met een praktische methode leren wij u een 0-meting maken over de mogelijkheden van duurzaam ondernemen. Dit is de basis voor een transitieplan duurzaam ondernemen. Denk hierbij aan milieukundige onderwerpen (energie, (on)gewenste uitstoot, grondstoffen en biodiversiteit) én sociale onderwerpen zoals personeelsmanagement, verhouding man/vrouw en diversiteit.
- Hoe zet u het onderwerp duurzaam ondernemen op de agenda bij uw klant?
- 0-meting: waar zijn kansen voor innovatie en verduurzaming?
- Het transitieplan duurzaam ondernemen
- Vernieuwen van businessmodellen
- Duurzaamheidvraagstukken kwantificeren en waarderen
- Verduurzaming en het maatschappelijk jaarverslag in het mkb
- Duurzame checklist/stappenplan
- Praktijkvoorbeelden vanuit het mkb
Voor meer achtergrondkennis m.b.t. duurzaamheidsinvesteringen raden wij aan om eerst Succesvol en duurzaam ondernemen I te volgen.
Deze cursus kunt u gebruiken voor uw PE-verplichting 2023 van de NBA.