Sla menu over
Thuis in uw branche

''Het ondersteunen en ontzorgen van SRA-kantoren op HR-gebied doe ik al meer dan 25 jaar met veel plezier''

Interview met Theo Reuters, Hoofd HRM bij SRA

Toen ik 25 jaar geleden bij SRA begon was er nog niets op HR-gebied beschikbaar. Om SRA-kantoren te ontzorgen en ondersteunen ben ik begonnen met het ontwikkelen van HR-gerelateerde adviesproducten en documenten die zij konden hanteren, zoals een goede arbeidsovereenkomst, een personeelsreglement en diverse andere regelingen zoals het PSA-beleid. Deze documentatie wordt jaarlijks geactualiseerd en is voor SRA-kantoren uiteraard gratis en beschikbaar via sra.nl.

Theo Reuters

Mijn focus lag in eerste instantie bij de kantoren die geen eigen HR-medewerker in dienst hadden, maar wel met HR te maken hadden. Na verloop van tijd werden onze diensten verder uitgebouwd, zodat ook kantoren die wel een eigen HR-medewerker hebben goed worden ondersteund. Denk hierbij aan het SRA-Salarisonderzoek, het SRA-Loopbaanmodel en de recent ontwikkelde My Performance-tool.

Naast alles dat we ontwikkelen, kunnen kantoren ook bij mij terecht voor alle vragen op HR-gebied, maar natuurlijk ook bij mijn collega's Linda en Bram. Wilt u bijvoorbeeld een medewerker aannemen en weet u niet welk salaris u moet bieden? Wilt u een PSA-beleid implementeren maar weet u niet hoe? Of wilt u sparren over het aanpakken van een risico-inventarisatie evaluatie? Wij helpen u graag verder. Kunnen wij u onverhoopt niet direct helpen? Dan kunnen we u uiteraard doorverwijzen.

Het SRA-salarisonderzoek

Het SRA-salarisonderzoek wordt door onze leden erg gewaardeerd. In 2023 hebben er 125 SRA-kantoren aan deelgenomen. Er zitten nu 11.000 medewerkers in onze benchmark. U treft onder andere informatie aan over aanvang- en eindsalarissen, het aantal vakantiedagen en pensioenregelingen. U ziet de gegevens van uw eigen kantoor, volledig per functie uitgewerkt, de gegevens van uw referentiegroep (bijvoorbeeld de grootte van het kantoor) en de totale populatie.

Er zit dus veel informatie in ons onderzoek. In Nederland zijn er meerdere partijen die een soortgelijk onderzoek doen, maar deze zijn met name gericht op de kleinere kantoren. Ook is de populatie beduidend kleiner. Het SRA-Salarisonderzoek is een waardevol onderzoek waar eigenlijk ieder SRA-kantoor aan mee zou moeten doen om de salarissen goed up-to-date te houden.

Werken aan een kwaliteitsgerichte cultuur

In het in 2014 gepubliceerde rapport 'In het publiek belang' bleek door de 53 maatregelen dat accountantskantoren moesten werken aan een kwaliteitsgerichte cultuur. Samen met de NBA ben ik hiermee aan de slag gegaan en al snel haakten ook andere SRA-collega's hierbij aan. De NBA had al een vragenlijst ontwikkeld, maar deze was vooral gericht op de controlekantoren. Met het ontwikkelen van het SRA-Cultuur- en gedragsonderzoek hebben wij de vragenlijst mkb-gericht gemaakt en steeds verder uitgebouwd voor de SRA-kantoren.

Het onderzoek wordt door steeds meer kantoren gedaan en is een mooi startpunt om samen te werken aan een kwaliteitsgerichte cultuur. Maar vooral bij het aan de slag gaan met de uitkomsten en het helpen van de SRA-kantoren met het oppakken van de verbeterpunten, daar ligt mijn passie. Maar denk niet alleen aan de verbeterpunten, ook het delen van successen en het geven van complimenten dragen bij aan een kwaliteitsgerichte cultuur.

Tijdens de bespreking van de uitkomsten van het onderzoek koppel ik alle opvallende zaken terug. Ik vind het vooral erg leuk als kantoren ook echt actief met een kwaliteitsgerichte cultuur bezig zijn. Daar krijg ik energie van! Het is toch minder leuk als het onderzoek wordt gedaan omdat het moet. Ga dus lekker met de uitkomsten aan de slag, laat het thema bijvoorbeeld ieder kwartaal terugkomen tijdens vergaderingen en ga met elkaar in gesprek over wat een kwaliteitsgerichte cultuur inhoudt. Het veranderen van de cultuur kent een lange adem en is eigenlijk een verandering in het gedrag van de medewerkers. Ook hierbij helpen wij onze kantoren graag met cultuurprogramma's op maat, coaching van leidinggevenden en/of medewerkers en strategiesessies.

In de Commissie HRM is destijds door een vennoot gezegd dat hij eens een oud dossier uit de kast heeft gehaald en dat heeft vergeleken met de eisen zoals die nu worden gesteld. Waarbij hij zich vervolgens realiseerde dat het goed is om continue bezig te zijn met kwaliteit, gedrag en cultuur. Ik denk hier nog vaak aan terug en ben van mening dat de hele branche en dus ook ieder SRA-kantoor zich hiervan bewust moet zijn. Maar ook dat het vooral erg leuk is om samen te werken aan een kwaliteitsgerichte cultuur.

De Commissie HRM

De Commissie HRM is een belangrijk orgaan waarin ontwikkelingen op hrm-terrein worden gevolgd en besproken. De commissie informeert SRA-kantoren aan het eind van ieder jaar over de stand van zaken van de economie en arbeidsmarkt in Nederland en over gerelateerde zaken rondom Human Resources Management. Het is een klankbordgroep die twee keer per jaar bij elkaar komt.

Trends en ontwikkelingen op HR-gebied

Het tekort aan medewerkers blijft een aandachtspunt dat helaas niet zomaar op te lossen is. Er zijn gewoonweg niet meer mensen. Ook de instroom vanuit de hogescholen laat dit zien. Het is daarom belangrijk de achterdeur dicht te houden. Dit doet u door medewerkers te waarderen en een goed gevoel te geven. Persoonlijke aandacht wordt steeds belangrijker. Zorg daarnaast ook voor goede arbeidsvoorwaarden zoals een goed salaris, ontwikkelingsmogelijkheden en voldoende autonomie en een goed beoordelingssysteem.

SRA is een leuke club die haar leden graag op verschillende vlakken ondersteunt. Weten wat wij op HR-gebied allemaal voor u kunnen betekenen? Neem gerust contact met mij op.

Contact

Theo Reuters
Theo Reuters
Hoofd HRM
T 030 656 60 60
E treuters@sra.nl