Thuis in uw branche
Bekijk alle animatiesLees alle blogs

Van allround cijferspecialist naar persoonlijke data-analist

Uw veranderende beroep

  • Publicatiedatum: 12-10-2017

Onder invloed van nieuwe wet- en regelgeving, alsmede druk vanuit overheid, beroepsorganisatie en samenleving (rapport In het publiek belang), is het traditionele beroep van accountant behoorlijk veranderd. En het einde is nog niet in zicht.

Niet iedereen vindt dit prettig, er is al langer een trend waarneembaar van toenemende uittreding van professionals uit het openbaar beroep. Met name diegenen die werkzaam zijn in de controlepraktijk kiezen voor een andere professionele weg. Maar nieuwe wegen bieden ook kansen voor nieuwe (jonge) talenten. Ontwikkelingen en trends volgen elkaar zo snel op dat het beroep wel mee moet blijven veranderen. 

Multidisciplinair denken

Bent u actief in het niet-oob-segment en heeft u een gemengde praktijk, dan ligt er de uitdaging om de geëiste kwaliteit in zowel de samenstellings- als de controletak hoog te houden. Dat zal alleen zijn weggelegd voor diegenen met grote en middelgrote kantoren. Zij kunnen de benodigde investeringen in vaktechniek, processen en goede medewerkers bekostigen. En kunnen zich naast het aanbieden van controlewerkzaamheden onderscheiden met hoogwaardige diensten, zoals HR-dienstverlening, casemanagement, pensioen- of administratiediensten of hulp bieden bij financieringsvraagstukken.

Betrouwbare adviseur

Heeft u een middelgroot of klein kantoor, dan kunt u regionaal overleven door het leveren van hoogwaardige, persoonlijke dienstverlening. Aansluiting zoeken bij een collectief en samenwerken met andere organisaties geeft u tevens de mogelijkheid innovatieve manieren te vinden om ondernemers in hun nabije omgeving zo optimaal mogelijk en volledig te bedienen. In alle gevallen geldt: er is behoefte aan iemand die als filter dient voor de overload aan informatie die op de klant afkomt. Deze rol biedt u, als betrouwbaar en onafhankelijk adviseur, een unieke kans.

Lees verder onder de video

Dataspecialist

Ongeacht de grootte van uw kantoor: ICT-ontwikkelingen zorgen voor nieuwe en door de overheid en banken opgelegde processen en digitale informatiestromen. De werkzaamheden van de samensteller worden hierdoor in een rap tempo geautomatiseerd. Assurance wordt meer en meer afgegeven op integrale datasets, systemen en processen dan op rapportages en organisatiemodellen. Deze ontwikkelingen vormen niet alleen een bedreiging, maar bieden u ook kansen op het ontwikkelen van innovatieve producten. Hoogwaardig cijfermateriaal en big data spelen hierin een hoofdrol. Verrijking en duiding van cijfers en risico's die geautomatiseerde systemen leveren, vormen het speelveld van de nieuwe accountant. Dit biedt de ondernemer meer zekerheid over financiële verantwoordingsstukken en opent de weg naar een succesvollere toekomst. Het vereist van u als accountant specifieke kennis en ervaring.

Branche-expertise

Om voor accountantskantoren aantrekkelijk te zijn en te blijven, moet je je als professional binnen je vakgebied specialiseren. Je moet meer product-, branche- en/of dienstgericht werken en denken. Hiernaast moet je je meer verdiepen in het vakgebied van je collega want de samenwerking tussen accountants en fiscalisten verandert. Accountants schurken– mede dankzij geavanceerde software – steeds meer tegen het fiscale gebied aan en andersom.

Concurrentie ligt op de loer want de nieuw ingerichte opleiding tot accountant, mkb-accountancy en assurance-accountancy, speelt hier reeds op in en zorgt voor een nieuwe lichting collega's. Hiernaast zien we momenteel een groep professionals die zich als zzp'er aanbiedt, wat een flexibilisering van de arbeidsmarkt tot gevolg heeft.

Al deze ontwikkelingen vereisen van u als professional een frisse blik op de eigen werkzaamheden en op die van uw kantoor. Niet alleen in organisatorisch opzicht, maar met name ook als cultuurvraagstuk. Dit vraagt van u het vermogen om mee te bewegen, zich te ontwikkelen en tijd en energie te steken in een nieuwe invulling van het beroep.

Discussieer mee

Welke werkzaamheden voeren u en uw kantoor over vijf tot tien jaar uit en welke niet meer? Discussieer met ons mee over het kantoor van de toekomst via LinkedIn.

Lees alle blogs

SRA.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Cookies accepteren