Thuis in uw branche
Naar het overzicht Kantoor van de toekomst

Romi Bouman: "Ik ben niet bang dat het beroep verdwijnt door technologische ontwikkelingen"

Kantoor van de toekomst

  • Publicatiedatum: 20-12-2018
Romi Bouman

De verandering van het accountantsberoep is een hot topic. Ook onder studenten. Scholen zijn druk bezig om de studies zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij de accountant van nu. Maar het lukt natuurlijk nooit om helemaal 'bij' te lopen.

SRA heeft een aantal blogs over Het SRA-kantoor van de toekomst gepubliceerd. Maar wat heb je aan een kantoor van de toekomst zonder accountants van de toekomst? Ik heb de blogs doorgelezen, waarbij ik ze vergelijk met hoe onze studie verloopt en waar de studie aansluit bij de accountant van nu en van de toekomst.
Als accountant van de toekomst is het belangrijk om mee te gaan met de tijd, om je goed voor te bereiden op de toekomst. Waar kan dit beter dan tijdens je studie? Als student merk je dat het beroep continu in verandering is en dat de school hier zo goed mogelijk op in wil spelen. Goede voorbeelden hiervan zijn social skills, IT en data. Steeds meer van deze aspecten worden een groter onderdeel van de studie.

De accountant en social skills

Tijdens onze studie wordt er tegenwoordig veel aandacht besteed aan de accountant als vertrouwenspersoon. Een accountant is niet iemand die ergens in een hokje aan het werk is of iemand die dagenlang alleen maar achter de computer zit om alle cijfertjes te analyseren. De accountant van nu is iemand die sociaal is en die continu in contact is met ondernemers. Daar wordt de studie ook op aangepast. Bijvoorbeeld met lessen over social skills. Hierin leren we interviewtechnieken, maar we leren ook hoe je omgaat met een klant die huilend bij je komt omdat het allemaal niet lekker loopt. Wat doe je in die situatie? Ondernemers komen bij je met verschillende soorten kwesties. Het beroep verandert en als accountant krijg je een nieuwe rol. Ik vind het goed dat we tijdens onze studie hierop worden voorbereid. Dit is al een goede verandering voor de accountant van de toekomst.

De accountant en IT

Ook andere veranderingen in het beroep worden tijdens de studie behandeld, bijvoorbeeld de steeds groter wordende invloed van techniek. Gegevens worden automatisch ingelezen en verwerkt door verschillende systemen. Het is belangrijk dat je als accountant met deze systemen kunt werken. Tijdens onze studie wordt hier ook rekening mee gehouden. Er zitten verschillende projecten in de opleiding waarbij je leert werken met die systemen, bijvoorbeeld een systeem om de boekhouding in bij te houden en een systeem om een jaarrekening mee te maken. De accountant van de toekomst moet deze systemen goed kunnen gebruiken om zo optimaal mogelijk te werk te gaan.

Beroep blijft

Ik ben niet bang dat het beroep verdwijnt door de technologische ontwikkelingen. Ik denk dat het belangrijk is om deze veranderingen te omarmen, om ze te gebruiken. Sommige kantoren hebben zelfs al hun eigen robots. Of een hele afdeling die bezig is om algoritmes te schrijven. Allemaal hulpmiddelen om het controleren van een jaarrekening makkelijker te maken.

Ik denk wel dat het beroep hierdoor in de toekomst zeker zal veranderen. Maar er zal juist tijd overblijven om andere werkzaamheden te verrichten. Het lijkt me heel leerzaam en van toegevoegde waarde om meer les te krijgen over bijvoorbeeld artificial intelligence en machine learning. Dit maakt het makkelijker om hier na het afstuderen mee aan de slag te gaan.

De accountant en data

De accountant van de toekomst zal ook steeds meer moeten gaan focussen op het verzamelen van data. Er zijn zo veel mogelijkheden om analyses uit te voeren op heel grote hoeveelheden data waarmee je ontwikkelingen in de markt of in een branche kunt schetsen. Ondernemers willen uiteraard graag weten hoe de toekomst eruitziet. Dat kan natuurlijk niet. Maar aan de hand van data uit het verleden kun je wel patronen ontdekken die je kunt gebruiken bij het maken van beslissingen in het bedrijf. Tijdens onze studie krijgen wij ook colleges hierover, bijvoorbeeld een gastcollege over data-analyse.

De accountant van de toekomst bij de studievereniging

Bij studievereniging Check, waar ik samen met vier andere studenten een jaar in het bestuur zit, zijn we ook gefocust op de toekomst. Jaarlijks organiseren we evenementen die aansluiten bij hot topics. Dit jaar organiseren we bijvoorbeeld ook een activiteit waarbij je inzicht krijgt in de verschillende mogelijkheden na je studie. Je hebt naast de keuze tussen RA en AA nog veel andere mogelijkheden die vaak niet worden behandeld tijdens je studie. Allemaal mogelijkheden die te maken hebben met de veranderingen in het beroep en met het SRA-kantoor van de toekomst. Op deze manier proberen wij als student goed te kijken naar de toekomst, zodat we goed voorbereid zijn als wij over een paar jaar aan het werk gaan.

Romi Bouman

Romi Bouman linkedin
Student Accountancy

Romi Bouman is student Accountancy aan de Hanzehogeschool Groningen en voorzitter van studievereniging Check in Groningen.

SRA.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Cookies accepteren