Rechtbank Den Haag: beroep van honderdduizenden belastingplichtigen met box 3-vermogen ongegrond
De rechtbank Den Haag heeft op 26 juni jl. het beroep in de eerste zaak van de zogeheten massaalbezwaarplusprocedure ongegrond verklaard. De inzet van deze collectieve rechtszaak is dat alle box 3-belastingplichtigen in aanmerking dienen te komen voor rechtsherstel (en compensatie). Volgens SRA is de uitspraak niet geheel onverwacht, maar wel teleurstellend.

Op basis van deze uitspraken ligt het in de lijn der verwachting dat hoger beroep wordt aangetekend of dat de zaak direct wordt voorgelegd aan de hoogste rechter in Nederland, de Hoge Raad.
Hoe zat het ook alweer?
Op 24 december 2021 oordeelde de Hoge Raad in het zogenoemde Kerstarrest dat de box 3-heffing in de jaren 2017 tot en met 2020 in strijd was met de wet. Bij deze rechtszaak hadden zich tienduizenden belastingplichtigen aangesloten door tijdig bezwaar aan te tekenen tegen hun eigen definitieve aanslag inkomstenbelasting. Deze groep kwam door het box 3-arrest in aanmerking voor rechtsherstel en, in veel gevallen, voor financiële compensatie.
Wat is de aanleiding?
In 2022 besloot het kabinet echter dat dit arrest niet voor iedereen zou gelden. Wie in de jaren 2017 tot en met 2020 geen bezwaar had aangetekend, kwam niet in aanmerking voor rechtsherstel. Honderdduizenden gaven toen gehoor de oproep om een zogeheten ‘verzoek tot ambtshalve vermindering’ in te dienen. Naar aanleiding hiervan heeft toenmalig staatssecretaris Van Rij besloten om een nieuwe collectieve rechtszaak te starten, de massaalbezwaarplusprocedure.
Wat is de inzet?
Om de belangen van belastingbetalers te behartigen, trekt in de massaalbezwaarplusprocedure een aantal partijen gezamenlijk op. Het gaat hierbij om de koepelorganisaties van fiscale dienstverleners (NBA, NOB, RB en SRA), de Consumentenbond, ConsumentenClaim en de Bond voor Belastingbetalers. Hun inzet is dat alle box 3-belastingplichtigen in aanmerking komen voor rechtsherstel en compensatie.
Welke zaken zijn aan rechtbank voorgelegd?
De Belastingdienst en alle koepel- en belangenorganisaties hebben vier zaken geselecteerd voor de massaalbezwaarplusprocedure. Deze vier proefpersonen zijn samen representatief voor de groep belastingbetalers die destijds niet tijdig bezwaar hebben aangetekend, omdat zij hiervan niet op de hoogte waren en überhaupt niet wisten dat zij bezwaar konden aantekenen.
Wat is het vervolg?
Ondanks de teleurstellende uitspraak betekent dit nog niet dat de strijd gestreden is. De massaalbezwaarplusprocedure bestaat uit vier zaken. In de drie andere zaken moet nog uitspraak worden gedaan. Verder willen we de zaak van de rechtbank Den Haag aan een hogere rechter voorleggen, waarbij we in overleg met de Belastingdienst willen bekijken of we de zaak direct aan de Hoge Raad kunnen voorleggen.