Thuis in uw branche

Van VAR naar modelovereenkomst

Praktijkhandreiking

  • Publicatiedatum: 13-6-2016

Op 2 februari 2016 is het Wetsvoorstel Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties door de Eerste Kamer aangenomen. Hiermee wordt de huidige VAR-verklaring met ingang van 1 mei 2016 afgeschaft.

Let op! Deze praktijkhandreiking is na 13 juni 2016 niet meer geactualiseerd en zal ook niet meer geactualiseerd worden.

Opdrachtgevers en opdrachtnemers kunnen vanaf die datum alleen nog zekerheid ontlenen over de loonheffingen als gebruik gemaakt wordt van door de Belastingdienst beoordeelde modelovereenkomsten.

In deze praktijkhandreiking gaan we nader in op het gebruik van de modelovereenkomsten. In de komende periode wordt deze praktijkhandreiking, waar nodig, aangevuld met aandachtspunten bij een aantal door de Belastingdienst gepubliceerde modelovereenkomsten.

Update 13 juni 2016:

  • toegevoegd aan paragraaf 2.2 dat handhaving in de periode 1 mei 2016 tot 1 mei 2017 alleen plaatsvindt als sprake is van het voordoen van de in het transitieplan beschreven situaties.
  • nieuwe paragraaf 3.3 controle of overeenkomst is beoordeeld.
  • toegevoegd aan paragraaf 5.3 wijziging uitvoeringsbesluit in verband met mogelijkheid uitsluiting artiestenregeling.
  • toegevoegd aan paragraaf 6.3.1 wijziging uitvoeringsbesluit per 1 mei 2016 in verband met mogelijkheid uitsluiting fictieve dienstbetrekking gelijkgestelden en thuiswerkers.
Meer informatie alleen toegankelijk voor SRA-leden.   Registreer of Log in.

SRA.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Cookies accepteren