Het SRA-Cultuurmodel
Het startpunt van het SRA-cultuurmodel wordt gevormd door het Competing Values Framework (CVF-model) van Kim Cameron en Robert Quinn. Dit wetenschappelijk onderbouwde onderzoek wordt wereldwijd gebruikt voor het meten en analyseren van organisatieculturen en is in 2020-2021 toegepast in een cultuurstudie van de Foundation for Auditing Research bij Nederlandse accountantskantoren.

Het Competing Values Framework brengt in kaart in hoeverre de huidige cultuur overeenkomt met de gewenste cultuur én met de voorkeuren van medewerkers. Daarmee maakt dit model zichtbaar hoe groot het verschil is tussen hoe de organisatie functioneert en hoe zij idealiter zou moeten functioneren om haar doelen te bereiken en medewerkers te binden.
Aan de hand van 16 stellingen geeft het Competing Values Framework inzicht in de dominante waarden binnen de organisatie en hoe deze de cultuur vormgeven. Het model laat zien in welke mate het kantoor scoort op de vier hoofdtypen van organisatiecultuur: samenwerkingsgericht, beheersgericht, innovatiegericht en resultaatgericht. Deze cultuurtypen zijn elk in meer of mindere mate aanwezig binnen de organisatie. Op deze manier ontstaat een helder beeld van de unieke cultuur van het kantoor.
Inzicht in cultuurfactoren
Om de huidige organisatiecultuur dichter bij de gewenste cultuur te brengen, is het belangrijk dat kantoren inzicht krijgen in de knoppen waaraan zij kunnen draaien om verandering te realiseren. Op basis van wetenschappelijke modellen en factoranalyse van eerdere metingen uit het SRA-Cultuur- en gedragsonderzoek is een aantal kerncomponenten geïdentificeerd. Deze componenten met hun onderliggende cultuurfactoren geven richting aan zowel een kwaliteitsgerichte cultuur als de tevredenheid van medewerkers. Het SRA-Cultuurmodel brengt per factor het actuele sentiment van medewerkers in kaart. Op basis van deze inzichten kunnen kantoren gerichte verbeteracties formuleren die bijdragen aan het versterken van hun gewenste organisatiecultuur. SRA kan hierbij ondersteunen met coaching, mediation en strategische sessies.
Twee invalshoeken, één geheel
Om het sentiment van medewerkers ten aanzien van de verschillende kerncomponenten met de onderliggende factoren in kaart te brengen, heeft SRA twee complementaire vragenlijsten ontwikkeld. Deze kunnen als één integraal onderzoek worden afgenomen of als losse modules:
- SRA-Onderzoek kwaliteitsgerichte cultuur
Deze module richt zich op de kerncomponenten Welzijn, Kwaliteit, Aansturing, Samenwerken en de Lerende Organisatie. - SRA-Medewerkerstevredenheidsonderzoek
Deze module meet de medewerkerstevredenheid aan de hand van de kerncomponenten Welzijn, Werkgeluk, Belonen, Werkomgeving en Kantoorloyaliteit (inclusief SRA-kantoorloyaliteitsscore).
Meer weten over de kerncomponenten? Klik hier. Bekijk ook de definities factoren van het SRA-Cultuurmodel.