Definities factoren SRA-Cultuurmodel
Welke definities worden gehanteerd in het SRA-Cultuurmodel en wat betekenen ze?
Kwaliteitsgerichte cultuur
Kwaliteit
Kwaliteitsuitdagingen
Medewerkers ervaren geen druk om concessies te doen aan kwaliteit door externe of interne factoren, zoals werkdruk en verwachtingen van klanten en leidinggevenden.
Kwaliteitsbewustzijn
Medewerkers spreken op individueel, team- en organisatieniveau met elkaar over kwaliteit en zijn zich bewust hoe zij kunnen bijdragen aan de kwaliteit in het werk.
Randvoorwaarden kwaliteit
(Aankomend) accountants en fiscalisten ervaren de ruimte en ondersteuning om hun werk volgens vaktechnische standaarden en met professionele autonomie uit te voeren. Er is voldoende kennis, tijd en bezetting om opdrachten kwalitatief goed af te ronden. Vaktechnische dilemma’s worden bespreekbaar gemaakt, richtlijnen worden nageleefd, en kritische oordeelsvorming wordt actief gestimuleerd.
Aansturing
Strategie
Medewerkers zijn op de hoogte van de missie en visie van de organisatie, voelen zich hierbij betrokken en weten deze te vertalen naar gedrag.
Tone at the top
De hoogste leidinggevenden (directeuren, vennoten, partners) stellen kwaliteit boven financiële motieven, communiceren duidelijk wat de verwachtingen ten aanzien van kwaliteit zijn en geven daarin zelf het goede voorbeeld.
Mensgericht leiderschap
Direct leidinggevenden luisteren naar de medewerker en bieden steun bij het werk, geven blijk van waardering en tonen persoonlijke belangstelling.
Reflectief leiderschap
De direct leidinggevenden vragen naar de mening van alle teamleden, staan open voor feedback en afwijkende zienswijzen, geven opvolging aan ingebrachte verbeterpunten, tonen voorbeeldgedrag en hebben oog voor werkdruk.
Lerende organisatie
Feedbackcultuur
Een werkklimaat waarin actief feedback wordt gegeven en ontvangen met als doel professionele groei en continue verbetering. Medewerkers geven zichtbaar opvolging aan de ontvangen feedback.
Foutencultuur
Een werkklimaat waarin fouten openlijk worden besproken en geanalyseerd als leermomenten, zonder dat er sprake is van persoonlijke afrekening of veroordeling.
Ontwikkelingsmogelijkheden
Een werkklimaat waarin medewerkers de ruimte en ondersteuning krijgen om op professioneel en persoonlijk vlak te groeien. De organisatie stimuleert ontwikkeling door middel van persoonlijke leerdoelen, coaching en opleiding, en biedt doorgroeimogelijkheden.
Samenwerking
Onderlinge ondersteuning
Medewerkers kunnen rekenen op de hulp van collega’s, en spanningen worden bespreekbaar gemaakt. Nieuwe medewerkers krijgen de begeleiding die zij nodig hebben.
Communicatie
De communicatie tussen teamleden verloopt effectief. Binnen teams luisteren collega's naar elkaars mening, worden spanningen bespreekbaar gemaakt en is duidelijk afgestemd wat ieders taken en verantwoordelijkheden zijn.
Kennisdeling
Informatie en kennis om van te leren worden tijdig en volledig met de medewerkers gedeeld.
Welzijn
Psychologische veiligheid & inclusiviteit
Psychologische veiligheid
Een werkklimaat waarin medewerkers zich vrij voelen om zich uit te spreken, zonder angst voor negatieve gevolgen. Zij ervaren de ruimte om openlijk hun mening te geven en tegenspraak te bieden, ongeacht functie of hiërarchie. Medewerkers durven om hulp te vragen, moeilijke kwesties te bespreken en toe te geven wanneer kennis tekortschiet. Er is ruimte om een gecalculeerd risico te nemen.
Inclusiviteit
Een werkklimaat waarin iedereen zich geaccepteerd voelt. De normen en waarden van de organisatie komen overeen met die van de medewerkers. Medewerkers kunnen zichzelf zijn, zonder angst voor afwijzing — ook als zij anders zijn.
Werkbalans
Werklast
De hoeveelheid werk is in verhouding tot wat haalbaar is. Medewerkers kampen niet met achterstanden. Er wordt bewust omgegaan met klantverwachtingen en grenzen worden bewaakt wanneer de werkbelasting te hoog dreigt te worden.
Overbelasting
Het werk leidt niet tot fysieke, mentale of emotionele uitputting. De balans tussen werk en privé is goed en er wordt niet structureel overgewerkt.
Medewerkerstevredenheid
Werkgeluk
Kantoorloyaliteit
Medewerkers zijn tevreden over hun werkgever, hun leidinggevende en de samenwerking binnen het team. Zij willen graag bij de organisatie blijven werken en zijn bereid het kantoor aan te bevelen als werkgever.
Werkplezier
Medewerkers ervaren plezier in hun werk. Hun unieke kwaliteiten worden benut en gewaardeerd. Het werk is interessant, betekenisvol, gevarieerd en biedt voldoende uitdaging.
Autonomie
Medewerkers ervaren autonomie. Ze kunnen binnen redelijke grenzen zelf beslissen over hun werktempo, werkwijze en deadlines.
Belonen
Beloning
De organisatie hanteert een transparant en gestructureerd beloningssysteem, inclusief duidelijke beoordelingscriteria en salarisschalen. Medewerkers zijn tevreden over het salaris en de secundaire arbeidsvoorwaarden.
Waardering
Medewerkers voelen zich gewaardeerd door collega’s en hun leidinggevende. Het geven en ontvangen van complimenten is een vanzelfsprekend onderdeel van de organisatiecultuur.
Werkomgeving
Medewerkers zijn tevreden over de fysieke en digitale werkomgeving, zoals ICT-hardware en software, meubilair en klimaatbeheersing.