Corruptierisico’s binnen het mkb
Overzicht
Accountant vennoot/medewerker, Controleleider, Teamleider/Relatiebeheerder, Compliance officer
Ik ben in staat om:
- In te spelen op risico's met betrekking tot corruptie.
- De eisen uit relevante wet- en regelgeving met betrekking tot fraude en corruptie te vertalen naar mijn werkzaamheden.
Inhoud
Corruptie is zodanig actueel dat accountants er iedere dag mee in aanraking komen. Weet u wanneer u in actie moet komen volgens de wet- en regelgeving?
Fraude en corruptie worden vaak in een adem genoemd. Toch is corruptie wezenlijk anders, veel meer voorkomend dan fraude en gebeurt het veelal onder de ogen van de accountant. Er wordt rondom corruptie steeds meer verwacht van de accountant, zowel in de samenstel-, controle- als adviespraktijk. Ook de AFM vraagt accountantsorganisaties aandacht te hebben voor de beheersing van corruptierisico’s.
Wat zijn de risicogebieden bij relatiebeheer, inkoop, aanbesteding, personeelsbeleid, en facturering? Wat zijn de basismechanismen én aandachtsgebieden van omkoping? Hoe moet u omgaan met grijze gebieden rond steekpenningen en facilitation payments? Wat kunt u doen bij afdreiging? En vooral de vraag: wat moet u hiermee doen als accountant? Met actuele voorbeelden leert u de wet- en regelgeving toepassen. Zorg ervoor dat u corruptiesignalen bij uw klant herkent én juist handelt!
- Verschil corruptie en fraude
- Welke wet- en regelgeving is relevant voor accountant?
- Signaleren van corruptie
- Vaak voorkomende corruptierisico’s in de samenstel-, controle- en adviespraktijk
- Consequenties voor uw werkzaamheden
- Welke adviesmogelijkheden kan het u opleveren?
- Praktijkvoorbeelden uit het mkb
- NBA Handreiking 1137: Corruptie, werkzaamheden van de accountant
Locatie & Datum
Docent(en)
drs. Peter Schimmel RA CFE
drs. Peter Schimmel RA CFE is als forensisch accountant specialist deskundig onderzoek in financieel economische geschillen en adviseur/onderzoeker in integriteitskwesties en partner bij BDO Forensics & Technology.