Ondernemers in zwaar weer (jan/feb)
In deze bijzondere tijd staan administratieve en fiscale verplichtingen niet altijd voorop. Toch is het juist dan van belang de mogelijkheden die wetgeving of beleid bieden te benutten door tijdig aangifte te doen en uitstel van betaling aan te vragen. Indien er wordt gekozen om tot een te laag bedrag aangifte te doen, om dit op een later moment te herstellen, kan de schade veel groter zijn. Dan kunnen boetes het gevolg zijn en kunnen aansprakelijkstellingen in beeld komen. Dat kan een zware situatie onherstelbaar maken en dat is niet waar de ondernemer op zit te wachten. Tijdens deze bijeenkomst wordt u bijgepraat over wat van belang is ter borging van de positie van de ondernemer. Specifiek gericht op het voorkomen van invorderingsmaatregelen, kosten en aansprakelijkstellingen.
Gastsprekers: mr. D. (Dick) Barmentlo, advocaat-belastingkundige/partner bij FT-advocaten en mr. P. (Priscilla) de Haas, partner bij De Haas Advocaten.
Actualiteiten loonheffingen (maart/april)
Tijdens de bijeenkomst komen diverse onderwerpen aan de orde zoals de WKR in de praktijk, het correct verlonen en optimaal belonen van de DGA, de auto van de zaak, loonkostensubsidies. Ook worden praktijkervaringen van de WAB behandeld en wordt u bijgepraat over de stand van zaken in de uitwerking van het pensioenakkoord, de fiscale positie van de zzp’er en vele andere aandachtspunten. Na afloop bent u weer volledig op de hoogte en kunt u de opgedane kennis in de praktijk direct toepassen.
Gastsprekers: R.W. (Roelof) van Marrum, zelfstandig adviseur en docent werkgeverszaken bij Operius, drs. P.W.H. (Peter) Hoogstraten, landelijk vaktechnisch coördinator loonheffingen bij de Belastingdienst en dr. F.M. (Frank) Werger, als partner in de loonheffingenpraktijk van BDO werkzaam.
Actualiteiten overdrachtsbelasting (april/juni)
U wordt bijgepraat over ontwikkelingen op het gebied van het overdrachtsbelastingtarief. Denk daarbij aan het onderscheid tussen woningen en niet-woningen, de toepassing van de in te voeren startersvrijstelling, en de verhoging van het reguliere overdrachtsbelastingtarief per 1 januari 2021. Voorts zal aandacht worden besteed aan ontwikkelingen met betrekking tot de fusie-, interne reorganisatie- en splitsingsvrijstelling. Het gaat daarbij met name om nieuwe rechtspraak over die vrijstelling en de betekenis daarvan voor de praktijk. Ten slotte wordt ingegaan op ontwikkelingen met betrekking tot de heffing van overdrachtsbelasting ter zake van de verkrijging van aandelen in zogeheten onroerendezaakrechtspersonen (OZR’s). Denk daarbij aan o.a. kwalificatieproblemen, de in dergelijke gevallen in aanmerking te nemen heffingsmaatstaf en de toepassing van het overdrachtsbelastingtarief.
Gastsprekers: drs. M.T.E. (Mark) Robben is belastingadviseur bij Robben Fiscalisten BV en docent bij het Fiscaal economisch Instituut BV van de Erasmus Universiteit Rotterdam, dr. A. (Aad) Rozendal werkzaam als fiscalist en docent bij FBN Juristen en mr. J. (John) Seerden, partner van Lenos c.s. VAT & Customs lawyers.
Actualiteiten btw (juni/juli)
In deze bijeenkomst worden de laatste actualiteiten met betrekking tot btw worden uitvoerig behandeld. Is men ondernemer voor de btw als men één commissariaat heeft? Welke aandachtspunten spelen er bij projectontwikkelaars die een nieuwbouwpand in verhuurde staat verkopen? Welke nieuwe inzichten geeft recente Europese rechtspraak op de Nederlandse KOR? Andere onderwerpen: hoe ga je vanwege Corona om met oninbare vorderingen en vouchers die bijvoorbeeld door restaurants en vliegmaatschappijen zijn uitgegeven. Bovendien zijn veel evenementen afgezegd dan wel uitgesteld. Op welk moment kan de btw worden teruggevraagd of moet deze juist worden betaald? Is de btw op de verbouwing van een huis aftrekbaar als er zonnepanelen op het dak liggen? Etc. etc. Ten slotte wordt de recente jurisprudentie behandeld die voor de MKB-praktijk van belang is.
Gastsprekers: mr. drs. T. (Thijs) Bijlard RB, werkzaam bij Van Oers Accountancy & Advies en mr. M.C. (Marja) van den Oetelaar, partner bij 'Het BTW Advies Kantoor' te Naarden.
Dga-actualiteiten (sep/okt)
Tijdens deze bijeenkomst wordt aandacht besteed aan de ontwikkelingen die voor de dga-praktijk van belang zijn. Hierbij gaat het vooral om de inkomstenbelastingheffing. Aan de orde komen ingediende wetsvoorstellen die de dga raken, maar uiteraard ook belangrijke jurisprudentie binnen het familierecht. Meer in het bijzonder gaat de spreker in op het wetsvoorstel excessief lenen. Wat gebeurt er bij echtscheiding en wat bij versterf? En waar moet u op letten, welke aandachtspunten zijn er en hoe kunt u hierop anticiperen? Na afloop bent u weer volledig op de hoogte en kunt u de opgedane kennis direct in de praktijk toepassen.
Gastsprekers: Drs. S.C.M. (Sander) Schilder FM/RV is fiscalist, mediator en eigenaar van SANTAX fiscaal economen en mr. F.H. (Frits) van der Kamp, heeft sinds 2008 een fiscaal juridische adviespraktijk in Familievermogensrecht.
Actualiteiten Schenk- en erfbelasting (okt/dec)
Tijdens deze bijeenkomst wordt actualiteit besproken op de ‘schijf van vijf’ van de estate planning besproken: huwelijkse voorwaarden, schenking, testament, levensverzekering en internationaal. The state of the estate plannings -art komt aan de orde en wetgeving en jurisprudentie wordt vertaald naar de praktijk van alle dag.
Gastsprekers: prof. mr. dr. B.M.E.M. Schols en prof. mr. dr. F.W.J.M. Schols, beiden als hoogleraar verbonden aan Radboud Universiteit Nijmegen en partners bij ScholsBurgerhartSchols.
Fiscale kring Eindejaarsseminar
(13:30 uur tot 16:30 uur op vrijdag 10 december 2021 te Nieuwegein)
Gastspreker: dr. R.P. (Ruud) van den Dool, o.a. verbonden aan SRA-Vaktechniek.