Thuis in uw branche

Lastenverzwaring mkb!

  • Publicatiedatum: 9-11-2017

Je hoort er niemand over. Ja... moord en brand over de dividendbelasting. Maar weinigen realiseren zich dat een gemiddeld mkb-bedrijf een fikse lastenverzwaring van zo'n 2.500 euro te wachten kan staan.

Gisteren spraken we bij MKB Nederland in de werkgroep fiscaliteit met een aantal branches over de effecten van de fiscale maatregelen en het Regeerakkoord van het kabinet. SRA heeft daarbij in ieder geval twee punten onder de aandacht gebracht.

Verlaging van de vennootschapsbelasting

Het eerste punt betreft de verlaging van de Vpb (maatregel per 2019), of eigenlijk meer het effect dat het niet doorgaan van de (eerste) schijfverlenging van de Vpb in 2018 heeft. De eerste schijf zou verlengd worden naar 250.000 euro, maar blijft nu op 200.000 euro staan. Dit betekent per saldo gewoon een lastenverzwaring voor elke mkb-onderneming die meer dan 200.000 euro winst maakt van maximaal 2.500 euro (50.000 x 5%Vpb). Het lijkt ons van groot belang om ook hier van moord en brand te spreken, immers het idee dat ondernemers alleen maar voordelen krijgen klopt dus niet. 

Gevreesde btw-verhoging

Het tweede punt betreft de door burgers en branches gevreesde btw-verhoging. Deze verhoging, vinden wij, moet je echt in samenhang zien met andere maatregelen. Begrijpelijk is de vrees en onzekerheid wel. De burger zal afwachtend zijn in bestedingen, want voelt de ruimte die ontstaat als gevolg van de lagere IB-tarieven, in de portemonnee nog niet. Wat bijvoorbeeld kan leiden tot lagere bestedingen in bijvoorbeeld de vrijetijdssector.

Volgens SRA kan dit voorkomen worden door burgers/consumenten eerst te laten ervaren dat de wijzigingen in de inkomstenbelasting inderdaad leiden tot een hoger besteedbaar inkomen. Die ervaren ruimte in de portemonnee kunnen we bewerkstelligen door de verhoging van de btw later dan 1 januari 2019 in te zetten. Bijvoorbeeld per juli 2019. Of wellicht zelfs gespreid, elk jaar 1% erbij.

Vanzelfsprekend zullen we vanuit SRA deze en andere punten blijven aankaarten tijdens het besluitvormingsproces.