Thuis in uw branche

Pensioen in eigen beheer

Praktijkhandreiking

  • Publicatiedatum: 23-11-2022

De regels rondom de waardering van het pensioen in eigen beheer voor de dga veranderen voor de boekjaren vanaf 2014. Dan moet het pensioen in eigen beheer worden gewaardeerd op commerciële grondslagen.

Voor kleine rechtspersonen blijft de mogelijkheid om het pensioen in eigen beheer te waarderingen tegen fiscale waarde. Lees er alles over in de praktijkhandreiking en de 'veelgestelde vragen'.

Update 23 november 2022: In het najaar van 2022 ontving het Vaktechnisch Bureau vragen over de leeftijdsterugstelling voor de bepaling van de commerciële waarde van de pensioenverplichting voor de jaarrekening. Het blijkt dat de leeftijdsterugstelling van -2 voor mannen en -3 voor vrouwen niet helemaal reëel is. Om die reden is deze praktijkhandreiking aangepast. De leeftijdsterugstelling is -5 voor mannen en -6 voor vrouwen. Hierbij past de opmerking dat voor jongere dga’s (bijvoorbeeld jonger dan 40 jaar) een hogere leeftijdsterugstelling passend zou zijn en bij oudere dga’s (bijvoorbeeld ouder dan 80 jaar) de leeftijdsterugstelling aanzienlijk lager zou moeten zijn.

 
Meer informatie alleen toegankelijk voor SRA-leden.   Registreer of Log in.