Thuis in uw branche

Pensioen in eigen beheer: twee oplossingsrichtingen

  • Publicatiedatum: 22-12-2015

Staatssecretaris Wiebes van Financiën informeerde op 17 december 2015 de Tweede en Eerste Kamer over de twee mogelijke oplossingsrichtingen op het gebied van het pensioen in eigen beheer (PEB): introductie van oudedagssparen in eigen beheer of uitfaseren van PEB.

Vanuit vereenvoudigingsoogpunt heeft uitfasering van het PEB met een fiscaal gefaciliteerde afkoopmogelijkheid, zonder er iets anders voor in de plaats te brengen, de voorkeur van Wiebes. Toch wil hij zijn ogen niet sluiten voor de signalen uit de wetenschap en het maatschappelijk middenveld.

Bijdrage SRA

Ook SRA heeft daarin een bijdrage geleverd. Mits de uiteindelijke keuze tussen de twee varianten vóór aanvang van het krokusreces 2016 is gemaakt, zegt Wiebes toe een conceptvoorstel op te stellen dat in de eerste helft van 2016 voor internetconsultatie kan worden voorgelegd.

Alleen aan de hand van dat tijdpad kan het conceptvoorstel worden geconsulteerd zonder inwerkingtreding per 1 januari 2017 nu al uit beeld te verliezen. Vanzelfsprekend zal SRA ook in de komende periode in actie blijven rond dit onderwerp.


Extra informatie SRA