Thuis in uw branche

Belastingdienst meldt: een miljoen IB-aangiften in SBR ingestuurd

  • Publicatiedatum: 10-4-2013

Per 1 januari 2013 is de system-to-system aangifte van IB- en VpB-berichten aan de Belastingdienst verplicht in Standard Business Reporting (SBR). Over het aangiftejaar 2012 zijn er per 1 april 2013 dan ook ruim een miljoen IB-aangiftes binnen gekomen, waarvan 106.000 IB-winst en 903.000 IB-niet winst.

Uit de ingestuurde aantallen IB-aangiften kan woren geconcludeerd dat een groot deel van de financiële dienstverleners (administratiekantoren, acccountantskantoren en belastingadviseurs) inmiddels in SBR aanleveren. Een deel van hen levert ook al de OB-aangifte en de jaarrekening aan in SBR. Deze stromen zijn nog niet verplicht, maar al wel mogelijk met SBR. In totaal zijn er 12.500 PKIoverheid services certificaten aangevraagd (waarvan 86% uitgeleverd). Dit certificaat is nodig om aan te leveren aan de Digipoort, de veilige digitale lijn van de overheid, waarover de SBR-berichten binnenkomen.

SBR is de methode voor het gestandaardiseerd aanleveren van financiële rapportages, rechtstreeks vanuit de software. Vanaf 1 januari 2014 zal de verplichtstelling ook gelden voor de OB-aangifte en de opgaaf ICP aan de Belastingdienst. Vanaf die datum stelt de Kamer van Koophandel SBR tevens als norm voor de jaarrekeningen.

Lees ook

 

SRA.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Cookies accepteren