Thuis in uw branche

Het mkb, fundament voor ons groeivermogen

SRA-BiZ-visierapport '2020 in Zicht'

  • Publicatiedatum: 7-2-2020
Pieter Waasdorp

Als directeur Ondernemerschap is Pieter Waasdorp elke dag bezig met het verbeteren van het ondernemersklimaat voor mkb-ondernemers die hun dromen waar willen maken, of ze nou willen groeien, willen innoveren of juist tevreden zijn met hun huidige positie en deze willen handhaven.

"Ik zie met eigen ogen dat het goed gaat: het mkb groeit op alle fronten. Het aantal bedrijven is sinds vorig jaar met 5,1% toegenomen, de toegevoegde waarde met 5,3% en de arbeidsproductiviteit met 2,4%."

Deze op zichzelf hele mooie cijfers zijn geen reden om achterover te gaan leunen. De eerste tekenen van een dalende conjunctuur dienen zich alweer aan. "Ondernemers staan voor grote uitdagingen: de Brexit eist voorbereiding (mocht u het nog niet gedaan hebben, doe dan de Brexit Impact Scan via www.brexitloket.nl) en we moeten met ons allen aan de slag met verduurzamingsopgaven."

Het Comité voor Ondernemerschap waarschuwt in het jaarbericht ‘De Staat van het mkb 2019’ terecht voor enkele gevaren die het mkb bedreigen. Zo daalt de investeringsquote van het mkb met 3% ten opzichte van 2011, is slechts 5% van de bedrijven die in 2010 ook al bestonden voor 2019 naar een hogere grootteklasse gegroeid en staat het groeivermogen van het mkb, mede door een tekort aan nieuw talent op de arbeidsmarkt, onder druk.

Mkb-financieringsmarkt

Waasdorp: "Financiering is van vitaal belang voor het mkb, en dat realiseert ons ministerie zich maar al te goed. We zijn dan ook elk jaar zeer geïnteresseerd in de bevindingen uit het Branche in Zicht-rapport: de diepgaande analyses zijn voor ons van grote toegevoegde waarde. Op het gebied van investeringen en financiering blijkt uit de gegevens van SRA dat ondernemers verwachten dat de behoefte aan externe financiering in 2020 per saldo zal toenemen. De financieringsbehoefte neemt vooral toe bij bedrijven met 1 tot 10 werknemers en bij bedrijven met 26 tot 50 werknemers. Onze ervaring is tegelijkertijd dat de meeste pijn om financiering aan te trekken ook juist bij de groep kleine bedrijven zit."

Lees verder

SRA-BiZ-visierapport '2020 in Zicht'

Benieuwd naar het SRA-BiZ-visierapport '2020 in Zicht'?

Lees hier het gehele SRA-BiZ-rapport