Thuis in uw branche

Hoe maakt u impact als energieregisseur?

Eerder verschenen in ons ledenmagazine SRAadviseur

  • Publicatiedatum: 15-7-2022
Duurzaam ondernemen

De energieprijzen zijn de pan uit gerezen. Een hoge kostenpost voor ondernemingen die toch al voor een uitdagend ondernemersklimaat staan, denk maar aan de krappe arbeidsmarkt en de logistieke problemen. En dan is er nog het klimaatbeleid uit Brussel.

Mogelijk was u nog niet overtuigd van de noodzaak om fossiel energieverbruik te verminderen en zo een bijdrage te leveren aan het verminderen van de wereldwijde temperatuurstijging. Met deze energieprijzen wordt dit voor veel bedrijven een bittere noodzaak om de continuïteit van de onderneming te borgen. En dus verwacht uw klant van u advies over hoe hij dit kan realiseren. Hoe kan de accountant de verduurzaming van zijn klant als regisseur begeleiden? Maak impact en help uw klant zijn bedrijfsvoering te verduurzamen.

Regelgeving vanuit Brussel

Naast dat bedrijven hun energieverbruik moeten verminderen om fors op de kosten te besparen, zien we ook dat vanuit Brussel allerlei verplichtingen en plannen om te verduurzamen op het bedrijfsleven afkomen. De verplichte duurzaamheidsrapportage voor grote ondernemingen, de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), is daar een voorbeeld van. Die CSRD zal ook de bedrijven in de keten opleggen te verduurzamen. Dat kunt u teruglezen in de vorige SRAadviseur. Het is inmiddels duidelijk dat de verwachte datum van 2023 niet zal worden gehaald en dat de richtlijn vanaf 2024 gefaseerd zal worden ingevoerd. Via het dossier Duurzaam ondernemen op sra.nl informeren wij u continu over de laatste ontwikkelingen en krijgt u antwoorden op veelgestelde vragen over de CSRD.

Let op! In het artikel leest u ook over de Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM). Ten tijde van het verschijnen van de SRAadviseur was deze regeling open. Onlangs (13 juli) heeft het kabinet besloten deze regeling tijdelijk te sluiten.

Lees verder in de SRAadviseur

SRAadviseur juni 2022

Benieuwd naar andere artikelen uit de SRAadviseur?

Lees hier de gehele SRAadviseur