Thuis in uw branche

KvK verduidelijkt berichtgeving SBR

  • Publicatiedatum: 10-1-2013

Eerder deze week attendeerden wij u op een bericht van de KvK waarin de indruk werd gewekt dat deponeringen van jaarrekeningen van kleine rechtspersonen per email niet meer geaccepteerd zouden worden. De KvK heeft bevestigd dat de juiste datum 1-1-2014 is: tot deze datum accepteert de KvK jaarrekeningen per email. Inmiddels heeft de KvK een reactie aan SRA gestuurd, inclusief de tekst van het integrale retourbericht dat ze bij iedere inzending per e-mail versturen. SRA is blij met de reactie en het aangepaste retourbericht:

Reactie KvK

“Geachte vertegenwoordigers van de koepels van intermediairs,

Ter aanvulling bij en verduidelijking van de eerder aan u verstuurde e-mail:

  • Tot 1 januari 2014 kan de KvK nog jaarrekeningen via e-mail ontvangen en verwerken.
  • Voor de kleine rechtspersonen die zelf hun jaarrekening deponeren komt er in de loop van 2013 een selfservice portaal.”

Integrale retourbericht

Geachte heer, mevrouw,

Hartelijk dank voor het toesturen van de jaarrekening. Deze wordt zo spoedig mogelijk in het Handelsregister verwerkt.

De Kamer van Koophandel kan jaarrekeningen via e-mail met ingang van 1 januari 2014 niet meer verwerken. Als u de jaarrekening van rechtspersonen in de categorie klein digitaal wilt deponeren, dan doet u dat voortaan via Standard Business Reporting (SBR). Hiervoor heeft u XBRL-ready software nodig (dit is software die een XBRL-bestand van de jaarrekening kan genereren) en een PKIoverheid services certificaat. Met zon certificaat wordt uw identiteit op een veilige manier elektronisch vastgesteld. U stuurt dan de jaarrekening via Digipoort, het digitale postkantoor van de overheid, naar de KvK. Zoals u wellicht weet maakt de Belastingdienst voor een aantal aangiften (VpB, IB) al gebruik van SBR.
Met SBR kunt u gegevens gemakkelijk hergebruiken, u heeft zelf minder handmatig werk en het werkt efficiënter en sneller. U moet hiervoor een aantal voorbereidingen treffen. U kunt alle informatie over hoe u kunt aansluiten op SBR voor de jaarrekening lezen op: www.kvk.nl/sbr

Voor de jaarrekening van (middel)grote rechtspersonen is aanleveren op papier voorlopig de enige manier. Er wordt echter gewerkt aan een wetswijziging waardoor het naar verwachting vanaf 2015 alleen nog mogelijk is om via SBR aan te leveren.

Voor de rechtspersonen in de categorie klein die niet beschikken over de juiste software of certificaat of voor wie het aanleveren via een intermediair niet mogelijk is bieden we een alternatief om de jaarrekening toch zelf digitaal aan te leveren. In de loop van 2013 wordt het mogelijk om de eigen jaarrekening aan te leveren via een selfservice portaal, dat gebruikmaakt van de berichtenbox voor bedrijven.

 

SRA.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Cookies accepteren