Thuis in uw branche

Nieuwe doorlopende machtiging voor informatie Belastingdienst

  • Publicatiedatum: 24-8-2021
Belastingdienst

Jaarlijks ontvangt uw klant brieven van de Belastingdienst inzake uw machtiging voor de ontvangst van service berichten aanslagen (SBA) inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting en toeslagen. Daarnaast moeten uw particuliere klanten u expliciet jaarlijks toestemming geven om de vooringevulde aangifte inkomstenbelastingen (VIA) te ontvangen.

De jaarlijkse stroom aan machtigingsbrieven wordt door klanten en u niet als prettig ervaren. SRA heeft zich, samen met de Belastingdienst en andere koepelorganisaties, deze zomer ingespannen om het proces van machtigen te vereenvoudigen.

Doorlopende machtiging

Vanaf 1 september 2021 biedt de Belastingdienst u de mogelijkheid om voor uw klanten door middel van een doorlopende machtiging de ontvangst van SBA's inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting, toeslagen en de VIA aan te vragen. Hierdoor vervalt de jaarlijkse stroom van machtigingsbrieven.

Via aangiftesoftware aanvragen

De doorlopende machtiging kunt u via uw aangiftesoftware aanvragen. De softwareleveranciers hebben aangegeven de functionaliteit voor het aanvragen tussen september en december 2021 vrij te geven. 

Registratie voor 1 december

Om voor de VIA 2021 gebruik te kunnen maken van de doorlopende machtiging moet de doorlopende machtiging voor 1 december 2021 bij de Belastingdienst zijn geregistreerd. Vraag dus zo spoedig mogelijk de doorlopende machtiging aan wanneer uw softwareleverancier de functionaliteit aanbiedt.