Thuis in uw branche

'Software kan veel beter cijfers beoordelen'

Eerder verschenen in ons ledenmagazine SRAadviseur

  • Publicatiedatum: 11-11-2020
Menno Lanting

Door de coronacrisis zijn we bezig met een digitale inhaalrace, stelt Menno Lanting, spreker op de SRA-Dag (vrijdag 11 december), schrijver en adviseur. Maar we moeten niet doorslaan, waarschuwt hij. "Doe het juiste op het geschikte moment en bouw een hybride organisatie."

Als voorbeeld van de snelle veranderingen noemt Lanting de vlucht die het thuiswerken heeft genomen. "Al eerder is geprobeerd dat tot gemeengoed te maken. Dat is maar ten dele gelukt. Enerzijds omdat niet elk bedrijf er op de juiste manier inhoud aan kon geven, anderszins omdat de echte noodzaak ontbrak. Nu zien we dat door de huidige omstandigheden er geen keuze is en de overheid het nadrukkelijk adviseert. Op afstand werken is bijna een norm geworden." Dat het daarbij alleen zou gaan om werkzaamheden waarvoor een tocht naar het kantoor niet noodzakelijk is, bestrijdt hij. "Contactloos betalen is volledig ingeburgerd, net als online winkelen. Digitale ontwikkelingen maken het zelfs mogelijk sommige zorgtaken op afstand uit te voeren. Denk aan de arts die een online consult geeft of de apotheker die via een app adviseert over het gebruik van medicijnen."

Stroomversnelling

Tijdens de huidige crisis zijn de toepassing en het gebruik van digitale mogelijkheden in een stroomversnelling gekomen, constateert Lanting. Tegelijk ziet hij dat bij tal van ondernemers de beschikbare techniek wel wordt toegepast, maar de noodzakelijke veranderingen in de interne organisatie achterblijven. "Echte innovatie vereist naast de wil om te veranderen ook creativiteit en vooral durf. Als je bereid bent om van je organisatie echt een digitale onderneming te maken, dan moet je op alle fronten aan de slag. Zijn je huidige medewerkers geschikt voor de vernieuwingen, hoe functioneer je zelf? Die vragen moet je durven stellen. Uit de antwoorden moet je conclusies willen trekken en de consequenties daarvan aanvaarden."

Lees verder in de SRAadviseur

SRAadviseur november 2020

Benieuwd naar andere artikelen uit de SRAadviseur?

Lees hier de gehele SRAadviseur