Thuis in uw branche

Stappen kleine accountantskantoren uit controlemarkt?

  • Publicatiedatum: 22-2-2021
Roland Ogink

Vanochtend schreef het Financieele Dagblad uitgebreid over een gesignaleerde trend dat kleinere accountantsorganisaties massaal hun Wta-vergunning inleveren. Vicevoorzitter Roland Ogink reageerde bij BNR Radio.

Dreigen tientallen kantoren hun vergunning in te leveren vanwege hoge werkdruk, regeldruk of vindt er stabilisatie plaats in de wettelijke controlemarkt? Roland Ogink zegt nog geen signalen te hebben opgevangen dat SRA-leden hun vergunning willen inleveren. Sterker nog, het ledental met vergunning stijgt. 

‘Daarentegen waarschuwen wij wel dat dat mogelijkerwijs in de toekomst zou kunnen gaan gebeuren als onnodige regeldruk toeneemt. Die onnodige regeldruk heeft niets te maken met kwaliteit, want 170 van de 179 SRA-leden zijn op dit moment positief getoetst op kwaliteit. Die regeldruk wordt wel veroorzaakt door stijging van kosten voor het toezicht omdat de AFM nu volgens de minister die toetsingen zou moeten gaan uitvoeren. En met stijging aan kosten moet u denken aan 40 tot 50%’.

Prematuur

We zijn verrast over de uitspraken van de AFM, waarbij weer verwezen werd naar het data-analyserapport. De minister van Financiën heeft begin februari gezegd dat de AFM voor alles eerst zelf toetsingen moet uitvoeren en onderzoek moet doen naar de kwaliteit van de wettelijke controle bij niet-OOB-accountantsorganisaties. Uitspraken doen op basis van een (historische) kansberekening over de huidige en toekomstige stand van de kwaliteit in de sector is meer dan prematuur.

BNRFragment BNR

Downloads