Thuis in uw branche

Verduurzamen is samen meters maken en van elkaar leren

Eerder verschenen in ons ledenmagazine SRAadviseur

  • Publicatiedatum: 29-11-2022
Bart Pigge
Bart Pigge

De bouw heeft een gigantische ecologische voetafdruk, maar moet tegelijkertijd voldoen aan een sterke marktvraag. Dit maakt de duurzaamheidsopgave voor de branche omvangrijk en innovatie, samenwerking en cultuur- en gedragsverandering noodzakelijk.

Dura Vermeer Bouw Hengelo wil hierin een katalyserende rol spelen, bijvoorbeeld door te bouwen zonder nieuwe grondstoffen en actief te sturen op bewustwording. "Verduurzamen is met elkaar pionieren en vooruitdenken; dit draagt bij aan een betere leefomgeving én aan de energie in de organisatie."

Dura Vermeer Bouw Hengelo maakt deel uit van de divisie Bouw en Vastgoed van Dura Vermeer, een ondernemersfamilie gericht op woning- en utiliteitsbouw, infrastructuur en engineering. "Wij hebben als familiebedrijf logischerwijs alle aandacht voor de generaties die na ons komen. Dat zit in ons DNA. Dit betekent ook dat we onze verantwoordelijkheid nemen voor de wereld om ons heen en alert zijn op manieren waarop we onze impact op het milieu kunnen meten en verbeteren", vertelt Bart Pigge, adjunct-directeur bij Dura Vermeer Bouw Hengelo. "We hebben dus een sterke, intrinsieke motivatie om te verduurzamen. Die heb je nodig om uiteindelijk ook echt stappen te zetten. Regelgeving en de publieke opinie zorgen nog wel voor een extra versnelling."

Focus aanbrengen

Op corporate niveau heeft Dura Vermeer verschillende duurzaamheidsprogramma’s lopen en iedere vestiging heeft daarbinnen een eigen verdieping en eigen thema’s. "Duurzaamheid is een erg breed onderwerp en als individuele vestiging vonden we het ingewikkeld om er concreet mee aan de slag te gaan", zegt Pigge. Een samenwerking met André Nijhof, hoogleraar duurzaam ondernemen aan Nyenrode, heeft geholpen om de noodzakelijke focus aan te brengen. Voor de vestiging in Hengelo is de keuze na een zorgvuldige afweging gevallen op het thema 'bouwen zonder nieuwe grondstoffen'. Om het concreet te maken, is daaraan meteen ook een ambitie gekoppeld. Die is hoog: in 2030 wil Dura Vermeer Bouw Hengelo voor al zijn bouwprojecten geen nieuwe (uitputtelijke) grondstoffen meer hoeven aanvoeren.

Lees verder in de SRAadviseur

SRAadviseur november 2022

Benieuwd naar andere artikelen uit de SRAadviseur?

Lees hier de gehele SRAadviseur